Čak 89 posto varaždinskih osmaša konzumira alkoholna pića

Objavljeno: 17.10.2013. 15:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Da su ovisnosti o alkoholu, opojnim drogama i kocki sve veći problem među mladima, pa čak i među osnovnoškolcima, govori podatak da je čak 89 posto učenika osmog razreda osnovih škola u Varaždinskoj županiji jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića.

Na nacionalnoj razini, taj postotak iznosi 81 posto. Rezultati Nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za 5", što se prošle školske godine provodio na razini cijele države pa su tako sudjelovale i škole iz Varaždinske županije, predstavljeni su danas u Županijskoj palači.

- Zabrinjavajuć je podatak da je postotak učenika osmih razreda osnovnih škola u našoj županiji koji su jednom ili više puta konzumirali alkoholna pića veći od nacionalnog prosjeka, dok je postotak ovisnosti o opojnim drogama i igrama na sreću jednak onom na državnoj razini. Upravo je cilj ovakve akcije senzibiliziranje ne samo učenika, već i njihovih roditelja da se vidi gdje se stvara problem i kako s djecom otvoreno razgovarati te im pomoći da se odupru vršnjačkim pritiscima koji su najčešće uzroci ovakvih negativnih trendova – rekao je Darko Jurčec, načelnik Policijske uprave varaždinske.

Nacionalni preventivni projekt "Zdrav za 5" provodi se u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Projekt je usmjeren primarno prema djeci osnovnoškolskog (VIII. razredi) i srednjoškolskog uzrasta (I. i II. razredi), a cilj je prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, podizanje razine javnozdravstvene svijesti te očuvanje i zaštita okoliša i prirode.

Više o samim rezultatima istraživanja i lošim navikama maloljetnih Varaždinaca pročitajte u sljedećem broju Varaždinskog tjednika...

Komentari