Čakovec: Započela provedba projekta društvenog uključivanja Roma

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 30.08.2013. 19:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ACT Čakovec Facebook

U čakovečkoj Galeriji Scheier u četvrtak je održana početna konferencija projekta "Društveno uključivanje i zapošljavanje Roma kroz biodinamičku poljoprivredu", koji od 1. kolovoza provodi udruga Autonomni centar - ACT iz Čakovca u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PU Čakovec, Centrom za socijalnu skrb Čakovec i udrugom Duga plus.

Kroz projekt se želi izgraditi poticajno okruženje za jačanje kapaciteta nezaposlenih Roma i Romkinja kroz edukaciju iz biodinamičke proizvodnje povrća, voća te sakupljanja ljekovitog i jestivog bilja te izgradnju održivog zadružnog poslovnog modela poljoprivrednog gospodarstva za biodinamičku poljoprivredu.

Biodinamička poljoprivreda se temelji na učenjima Rudolfa Steinera, a oni koji je prakticiraju biljke tretiraju isključivo biljnim preparatima koji se primjenjuju u točno određenim periodima rasta biljke u skladu s vremenskim i planetarnim utjecajima, čime se postiže najveća kvaliteta proizvoda.

Na kraju konferencije kao primjeri dobre prakse predstavljeni su Eko-društveno poljoprivredno gospodarstvo Korenika (Šalovci, Slovenija), gdje na 20 hektara zemljišta radi ukupno 50-60 osoba pripadnika ranjivih skupina, prakticirajući isključivo biološku i organsku poljoprivredu. Kroz 6 godina razvili su više od 250 proizvoda te su svojim modelom zapošljavanja ali i kvalitetom proizvoda postali prepoznatljivi na slovenskom tržištu.

Urbani zajednički vrtovi "Čudesni vrtovi" udruge Gredica iz Varaždina predstavljeni su kao primjer vrtova gdje zainteresirani građani imaju mogućnost vrtlariti na način da na vlastitoj gredici primjenjuju principe organskog i biološkog uzgoja. "Čudesni vrtovi" osim zdrave hrane i zdravog povrća razvijaju i zdravu zajednicu.

Projektne aktivnosti u 2013. godini uključuju tromjesečnu edukaciju iz biodinamičke proizvodnje povrća, voća te sakupljanja ljekovitog i jestivog bilja za 30-tak predstavnika romske nacionalne manjine, te strateško i poslovno modeliranje/planiranje poduzetničkog pothvata.

Projekt djelomično financiraju Europska unija u okviru IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) - Razvoj ljudskih potencijala i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Komentari