već prvi rezultati jako su zanimljivi

Crkva iz legendi mještana Beletinca čini se da je bila rimska vila!

Objavljeno: 30.06.2017. 15:10

Zadnja izmjena: 30.06.2017. 15:14

Ponukani drevnim pričama Beletinčana o tome da je na mjestu kojega oni nazivaju Crkvišće nekad davno bila crkva koja je davno porušena stručnjaci iz Gradskog muzeja Varaždin krenuli su vršiti probna istraživanja.

Ekipu koju je predvodila kustosica Muzeja Lovorka Štimac-Dedić već prvoga dana dočekalo ih je ugodno iznenađenje - našli su antičku arhitekturu usred polja. Svaka iduća pozicija koja je otvorena pokazala je da se radi o građevinskom kompleksu koji je bio grijan, o čemu svjedoči ostatak ložišta te kanal za grijanje tj. ostatak antičkog "centralnog grijanja".

S obzirom da se polje dugi niz godina obrađivalo mehanizacijom, pronađeno je malo pokretnih nalaza - poput keramike - ali i to upućuje da se najvjerojatnije radi o rimskom gospodarstvu koje se još naziva vila rustika. Iznenađuje i to što je sačuvano čak 50-ak cm visine zida.

- Nakon pet dana istraživanja ne možemo definitivno reći o tome kad je nastalo i do kad je to postojalo, ali na temelju nađenog i na temelju povijesnih podataka mislimo da je vila izgrađena negdje u 1. stoljeću. Kad se budu napravila veća istraživanja i izvršila precizna mjerenja, znat ćemo više. - izjavila je za naš portal Lovorka Štimac-Dedić. Uglavnom, priče seljana nisu bile bez osnova - na Crkvišću je doista bila stara građevina, ali ne crkva nego rimska vila.

Komentari