miris papira

eTV: DAN KNJIŽNICA Nagrađeni najbolji čitači srednjih i osnovnih škola

Objavljeno: 07.11.2016. 09:53

Zadnja izmjena: 07.11.2016. 12:35

Danas se obilježava Dan hrvatskih knjižnica. Tako je i Varaždinska županija nagradila najbolje čitače u osnovnim i srednjim školama, kako bi njihovim primjerom i isticanjem u javnosti potaknula djecu i mlade na što češće čitanje.

- Vidimo u kakvim vremenima živimo. Elektronski mediji su sve češći, sve se više preko njih dobivaju informacije, ali hoćemo zadržati i tradiciju čitanja knjiga. Prema ovom danas, koliko imamo mladih čitača, vidimo da smo stvarno uspjeli u tome - izjavio je župan Štromar.

Jedna od nagrađenih bila je i učenica trećeg razreda gimnazije, Aleksandra Saša Božović.

- Čitam knjige jer mi je to prije svega zabavno i zanimljivo. Iz knjiga mogu mnogo toga naučiti, općenito o svijetu, o ljudima, o drugim vremenima i mjestima - objasnila je Saša, koja najviše voli čitati znanstvenu fantastiku, ali i klasike poput Shakespearea ili Dantea...

Draženka Stančić je knjižničarka u Osnovnoj školi u Ivancu koja nije gubila nadu u nadolazeće generacije čitača. Iako je uvriježeno mišljenje da mladi slabo čitaju, ona pak kaže drugačije:

- Postoje istraživanja koja pokazuju da se jednako čita kao što se čitalo i nakon 2. svjetskog rata. Od tad traju ta istraživanja te je ta razina konstantna - istaknula je.

Odlukom 37. skupštine Hrvatskog knjižničarskog društva, održane 2010. u Tuhelju, dan proglašenja prvog hrvatskog Zakona o bibliotekama, 11. studenog 1960. godine obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica.

 

Komentari