vrijedan više od pola milijuna eura

'DE-PARK' Općina Cestica uspješno je odradila opsežan EU projekt

Objavljeno: 24.01.2017. 08:18

Zadnja izmjena: 24.01.2017. 08:18

Foto: Općina Cestica

Ova godina je za projekte Općine Cestica počela nadasve uspješno, naime, početkom siječnja je prihvaćeno završno izvješće prekograničnog projekta DE-PARK, sveukupne vrijednosti više od pola milijuna eura.

DE–PARK je zajednički projekt nekoliko hrvatskih i slovenskih partnera, vezan uz turizam i baštinu, koji je većim dijelom novca, s oko 470 tisuća eura, financirao Europski fond za regionalni razvoj. 

Općina Cestica je ovim projektom na području Turističke zone obnovila pet građevinskih projekata kulturno-povijesne baštine. Priredbe i manifestacije vezane uz realizaciju projekta posjetilo je 24 tisuće ljudi. Odrađena su istraživanja o lokalnoj kuhinji, izdane su tri knjige recepata tradicionalnih jela i dvadeset jelovnika.

Za vrijeme trajanja projekta Cestica je izradila i „Studiju o mogućnostima uspostavljanja zajedničkog Prekograničnog regionalnog parka kulture i turizma“. U Studiji su predstavljena kulturno povijesna baština i turistički sadržaji svih mjesta Turističke zone Haloze Zagorje. 

- Ovim projektom smo željeli sačuvati kulturnu baštinu i podići osviještenost mještana o značaju kulturne baštine. Opći cilj je poboljšanje povezanosti ljudi na lokalnoj razini i otvaranje prostora za razvoj prekograničnog područja, osobito na području zajedničkih projekata u kulturi – rekao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. 

 

Komentari