Dijelovi županije odcijepljeni, ukinute autobusne i HŽ-ove linije

Objavljeno: 05.09.2013. 07:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

U posljednjih nekoliko godina učestalo je ukidanje željezničkih, a posebno autobusnih linija. Situacija je posebno loša vikendom kada prema većini gradova naše županije autobusi voze subotom ujutro, a u popodnevnim satima i nedjeljom tek u svakom smjeru jednom ili dvaput.

Hrvatske željeznice i autobusni prijevoznici ukidanje linija pravdaju ekonomskom neisplativošću, ali građanima koji nisu u mogućnosti posjetiti svoje najdraže u bolnici to malo znači.

Posljednji takav događaj kojim se najavljuje mogućnost ukidanja željezničke linije koja nedjeljom i vikendom prometuje prema Ivancu i Lepoglavi izazvala je reakciju gradonačelnika ovih gradova koji u svojim dopisima HŽ Infrastrukturi ističu da bi to značilo daljnje otežavanje putovanja mještana prema Varaždinu te utjecalo na prometnu izolaciju zapada županije.

Ipak, od HŽ Infrastrukture dobili smo konkretnije odgovore što se tiče daljnjeg ukidanja željezničkih linija u našoj županiji.

- Vlak 3502 s polaskom iz Varaždina u 10:17 sati te vlak 3509 s polaskom iz Golubovca u 11:50 sati i u novom voznom redu 2013/14. prometovat će svaki dan. HŽ Putnički prijevoz prilikom izrade voznog reda odluke o uvođenju odnosno ukidanju trasa vlakova na pojedinim relacijama donosi temeljem mnogih pokazatelja. Prvenstveni kriterij za ocjenu pojedine linije jest broj prevezenih putnika, te pokazatelj pokrivenosti troška prihodom. Voznim redom se, nažalost, ne može uvijek svim korisnicima izići u susret, stoga se vozni red u najvećoj mjeri prilagođava svakodnevnim korisnicima - radnicima, studentima i učenicima. Također, pri izradi voznog reda moraju biti zadovoljeni tehničko-tehnološki uvjeti cijele organizacije, stanje pojedine pruge i raspoloživost kapaciteta kako bi se omogućilo sigurno i nesmetano prometovanje vlakova. Za novi vozni red 2013/14. na području Varaždinske županije planirane su neke izmjene u prometovanju putničkih vlakova. Vlak 3003 s polaskom iz Varaždina za Zagreb u 3:41 sati te vlak 990 s polaskom iz Zagreba za Kotoribu u 7:17 sati zbog malog broja putnika u novom voznom redu 2013/14. neće prometovati nedjeljom i blagdanom. Na području županije u predmetnim vlakovima prosječno nedjeljom putuje oko 20 putnika. Iz istog razloga nedjeljom i blagdanom neće prometovati vlak 3512 s polaskom iz Varaždina za Golubovec u 22:18 sati, vlak 3603 s polaskom iz Varaždina za Koprivnicu u 10:26 sati te vlak 3604 s polaskom iz Koprivnice za Varaždin u 11:34 sati - piše u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Iako do zaključenja broja nismo primili odgovor Autobusnog prometa Varaždin na naš upit, jedan od uzroka ukidanja autobusnih linija navodno je i stečajni postupak nad ovom tvrtkom, budući da prema Stečajnom zakonu njihovo poslovanje mora spriječiti "nastupanje štete na imovini stečajnog dužnika".

S početkom školske godine dio autobusnih linija se ponovno uvodi, no vikendom će i dalje mnoga mjesta u županiji biti bez javnog prijevoza. A građanima ostaje nada da će zaživjeti projekt "Uvođenje sustava integriranog javnog prijevoza putnika na području Varaždinske i Međimurske županije"  koji su krajem 2010. godine pokrenule Varaždinska i Međimurska županija te Savez za željeznicu, i kojim je na području ovih dviju županija planirano povećanje efikasnosti prijevoza.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 2. rujna.

Komentari