inicijativa laičke udruge

Dobiva li Varaždin uskoro grobnicu za pobačenu djecu? Evo što smo saznali

Objavljeno: 25.01.2017. 08:40

Zadnja izmjena: 25.01.2017. 08:43

Foto: Arhiva/Privatna zbirka

Odlučili smo provjeriti informacije da bi varaždinsko groblje uskoro moglo dobiti i grobno mjesto za pobačenu i mrtvorođenu djecu. Kontaktirali smo Vjerana Grabanta iz crkvene laičke udruge Betlehem kako bi saznali činjenice.

Vjeran je 38-godišnji kršćanski društveni aktivist, javnosti poznat kao bivši prvotimac NK Varteksa i NK Međimurja, koji se uspješno bavi i slikarstvom te ima iza sebe i samostalne izložbe. Evo njegovih odgovora na pitanja koja smo mu postavili.

'To već postoji u nekoliko gradova'

Imate li konkretnu ideju kako bi to trebalo izgledati? Radi li se o jednom grobnom mjestu ili će roditelji moći obavljati ukop i u pojedinačnim grobnicama?

Naš projekt "Najmanji među nama" odnosit će se, za početak, na jedno grobno mjesto obiteljskog tipa. Planiramo zakupiti neko diskretno mjesto te ga urediti kao spomenik svoj pobačenoj i mrtvorođenoj djeci kako bi žene koje su pobacile a imaju grižnju savjesti u što većem miru i diskreciji mogle olakšati dušu.

Kakvi su današnji propisi i praksa u ovakvim slučajevima?

Zakon o održivom gospodarenju medicinskog otpada i pravilnik koji prati zakon, nalažu zbrinjavanje ostataka fetusa nakon pobačaja na posebno obazriv način. Dozvoljava njihovo zbrinjavanje pokopom i kremiranjem. Presuda Europskog suda za ljudska prava isto je naložila Hrvatskoj u jednom predmetu u kojem je Splitska bolnica na nepravilan način zbrinula ostatke djeteta nakon spontanog pobačaja, te je Hrvatsku osudila na plaćanje odštete roditeljima. Praksa pokapanja već postoji u Karlovcu, Zagrebu, Sisku i Vinkovcima, te će zaživjeti i u Varaždinu.

Potpora Crkve

Imate li potporu Crkve u ovome ili je to zasad samo laička inicijativa?

Iako je inicijativa laička imamo i potporu Crkve, no nadamo se da će široka javnost shvatiti našu inicijativu kao duboko humanu a ne nužno kao religijsku gestu. Stoga i ovim putem pozivamo i druge institucije i ljude dobre volje - poput lokalnih umjetnika i poduzetnika, komunalnog poduzeća - da nam iskažu svoju potporu i pomognu nam što prije ostvariti ovaj projekt.

Jeste li razgovarali s kim iz gradskih vlasti ili Parkova o vašoj inicijativi?

Zasad smo razgovarali samo s predstavnicima Opće Bolnice Varaždin s kojima smo neformalno dogovorili suradnju. Spremamo se i na razgovor s upravom Parkova nakon kojih će se, vjerujem, i formalni okviri ostvariti.  

Komentari