Dolazećeg vikenda proslava Dana Ivanca i Međunarodni viteški spektakl

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 19.06.2013. 20:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Povodom Dana grada, 24. lipnja, i ulaska naše zemlje u Europsku uniju Grad Ivanec priprema veliku zajedničku proslavu.

Program počinje 19. lipnja svečanom sjednicom Gradskog vijeća, a završit će 24. lipnja godišnjim koncertom KUD-a Rudolf Rajter.

Bit će tu sadržaja za djecu, sportaše, gospodarstvenike, mještane željne zabave te kulture, ali i turiste. Ipak, većina sadržaja održat će se 21. i 22. lipnja, u subotu i nedjelju.

Ove će se godine, u subotu, održati i prvi Međunarodni povijesni viteški susret kojeg predvode Ivanečki vitezovi ivanovci. Nakon gospodarskog sajma u jutarnjim satima program na Špici u Ivancu bit će posebno zanimljiv u večernjim satima. Naime, tada će se održati Mali ivanečki festival, rezanje najduljeg jegera, a zvijezde večeri bit će slovenski ženski band Navihanke.

Subotnje jutro proslave Dana Ivanca proći će u sportskom ozračju uz planinarski pohod Tragom vitezova ivanovaca te međunarodnu brdsku utrku Ivančica 2013. Održat će se i već tradicionalno, humanitarno natjecanje u kuhanju kotlića.

Popodne je rezervirano za viteške susrete kraj crkve. Usporedno sa zbivanjima u viteškom taboru, sadržaji namijenjeni djeci odvijat će se u gradskom parku.

Povodom pridruživanja Hrvatske Europskoj Uniji, mališani ivanečkog vrtića prikazat će program nazvan “Lijepi moj Ivonjec i grazioji Litva“, kojim će pokazati svoje znanje o Litvi kao članici EU. Izrađivat će Brdo križeva, pješčane dine i slike od pijeska u boji, kartu Litve i najstarije stablo u Europi, a bit će moguće degustirati i neka omiljena litavska jela. Na središnjoj bini publiku će zabavljati brojni KUD-ovi te Kim Verson i Peti element.

Međunarodni povijesni viteški spektakl
U subotu već od jutra će na prostoru iza crkve početi slaganje viteškog tabora, a u poslijepodnevnim satima, od 15:30, građani će moći uživati u prizoru srednjovjekovnih šatora pored kojih će se odvijati viteške borbe i natjecanja za nagradu Malteškog križa i Zlatnog kaleža. Uz demonstraciju srednjovjekovnog streličarstva i borbi s mačevima, članovi povijesnih postrojbi prikazat će i bacanje noževa i sjekirica, dakako, sve to uz poduzete mjere opreza i osiguranje. Domaćini natjecanja je četa Ivanečkih vitezova ivanovaca.

Povodom obilježavanja dana Ivanca našega grada, Pučko otvoreno učilište organizira za naše najmlađe sugrađane gostovanje kazališta Mala scena iz Zagreba sa dječjom kazališnom predstavom "Kraljevna na zrnu graška" u nedjelju 23. lipnja u ivanečkoj kinodvorani s početkom u 18 sati. Ulaz na predstavu je slobodan.

Komentari