Dvoje učenika iz Varaždinske županije briljiralo na državnoj maturi

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 19.07.2013. 08:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: -

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predstavilo je rezultate najboljih učenika na državnoj maturi, među kojima su čak dva učenika iz Varaždinske županije.

Učenica Druge gimnazije Maja Marija Barukčić bez pogreške je riješila ispit A razine iz njemačkog jezika, dok je njen kolega iz Prve gimnazije, Lovro Vrček postigao identičan rezultat iz matematike.

Državnoj maturi ove je godine pristupilo gotovo trideset četiri tisuće petsto kandidata, od kojih je dvadeset dvoje učenika ispit iz triju osnovnih predmeta na A razini riješilo bez pogreške.

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, od 12.321 gimnazijalaca njih 335 nije ostvarilo pozitivnu ocjenu iz Državne mature. Od toga, 327 učenika palo je iz jednog, dok je osam učenika palo iz dva obvezna predmeta. Od 17.354 učenika strukovnih škola na maturu će na jesen ponovno morati izaći njih 4.195.

Inače, školska godina 2012./2013. bila je iznimno uspješna za učenike s područja Varaždinske županije.

Podsjetimo, na državnim natjecanjima sudjelovalo je dvjesto sedamdeset devet učenika, pri čemu je osvojeno pedeset i jedno prvo mjesto, trideset i osam drugih mjesta te četrdeset i devet trećih.

Na međužupanijskim natjecanjima osvojena su ukupno četrdeset osam prvih mjesta. Sukladno propozicijama Agencije za odgoj i obrazovanje, a uz odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održana su natjecanja i smotre na školskoj, županijskoj i državnoj razini u trideset i sedam predmetnih područja, glazbi, strukovnom obrazovanju i sportu.

Velik broj učenika koji sudjeluju na svim razinama natjecanja, kao i iznimni rezultati koje pritom postižu, potvrda su kvalitetnog i kontinuiranog rada s učenicima te sustavnog ulaganja u obrazovanje u Varaždinskoj županiji koje će se nastaviti i budućnosti.

Komentari