Državni arhiv u Varaždinu

eTV: Otvorena izložba Vlakom preko granice/Z vlakom črez mejo

Objavljeno: 19.10.2016. 14:48

Zadnja izmjena: 19.10.2016. 14:49

Foto: Petra Mlinarić

Danas je u Državnom arhivu u Varaždinu otvorena jedinstvena izložba pod nazivom "Vlakom kroz granicu/ Z vakom črez mejo" koja je nastala kao rezultat uspješne suradnje čak 6 Državnih arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.

Ana Tuk, autorica izložbe, urednica kataloga i voditeljica Odsjeka za novo arhivsko gradivo u Varaždinu napomenula je kako je ovaj zajednički projekt šest hrvatskih i slovenskih arhiva, skraćeno nazvan SIHER, započeo 2011. godine s ciljem uspostavljanja kvalitetnije prekogranične suradnje i pronalazak po dokumentima arhivske građe zajedničko djelovanje Hrvata i Slovenaca.

Željeznice su nešto materijalno što nas povezuje, tako da su se one same nametnule kao tema izložbe, a osim toga, namjera Arhiva je bila i da se pokaže kako brinu za baštinu, istaknula je autorica.

- Kada je projekt započeo, željeznice su bile u lošem stanju, na njih četiri se nije odvijao putnički promet. Kao da smo radom na projektu udahnuli život željeznicama, te su otvorene tri pruge. - rekla je autorica.

Ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu, Damir Hrelja je istaknuo kako je granica nešto što nas spaja i dodirna točka, a ne točka razdvanja. Pritom je najavio i sljedeći zajednički projekt koji će se odnositi na vinogradarstvo, koje nas također povezuje sa Slovencima.

Otvorenju izložbe je bio prisutan gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, uz zamjenika župana Alena Kišića.

Gradonačelnik je posebno istaknuo kako imamo mnoštvo zajedničkih i dodirnih točaka sa Slovenijom, njegujemo dobrosusjedske odnose u svrhu zajedničkih kulturnih, pa i gospodarskih projekata.

Zamjenik župana, također nije krio zadovoljstvo kvalitetnom i uspješnom dosadašnjom suradnjom: "Mi smo sa Slovencima pogranična županija, zajedno dijelimo i dobro i zlo. Imamo jako dobru poveznicu, sve više je zajedničkih projekata, ovo je samo jedan u nizu mozaika dobrosusjedskih odnosa."

Željeznica je do nedavno bila jedno od najčešćih oblika prijevoza, a ova izložba obuhvaća raznovrsno gradivo željezničke tematike kao što su razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi, uglavnom iz arhivskih, a manjim dijelom iz drugih kulturnih ustanova ili privatnih zbirki. Najstariji izloženi rad datira iz daleke 1848. godine.

 

Komentari