nove ovisnosti

eTV: U Županijskoj skupštini obilježen Mjesec protiv ovisnosti - učenici čine polovicu 'novih' ovisnika

Objavljeno: 17.11.2016. 14:23

Zadnja izmjena: 17.11.2016. 15:23

Foto: Petra Mlinarić

U obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije danas je u Županijskoj palači organizirao skup pod nazivom 'Mentalno zdravlje i prevencija ovisnosti u lokalnoj zajednici'.

Tom prilikom je Dražen Jagić, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje i zlouporabe droga Varaždinske županije posebno istaknuo kako je u prvih 9 mjeseci u županiji liječeno 218 ovisnika, što vjerno prati brojku od proteklih godina.

U istom periodu ima 20 novoprijavljenih ovisnika, što itekako puno znači, a uzrok tome je, navodi Jagić: - 'smanjenje dostupnosti opijata, ali i svi programi koje provode zdravstvene ustanove. Nažalost, najveći broj je opijatskih ovisnika, od cjelokupnog broja, njih 179 je opijatskih, od čega je najviše ovisno o heroinu'.

- Gledajući sa strane rezultata liječenja, možemo biti zadovoljni jer nas ti rezultati stavljaju u red iznad prosjeka Republike Hrvatske, naime više od 77% njih dalje nastavi liječenje - rekao je Jagić.

Također je naglasio poražavajuću brojku, kako od novoprijavljenih ovisnika, njih 50% su učenici što nije zadovoljavajući rezultat. Tome u prilog ide činjenica što se na tržištu svakog mjeseca pojavljuje 20, 25 vrsta sintetičkih droga koje su zbog svog procesa nastajanja jeftine i dostupne svima, napomenuo je Jagić.

Skupu je bio prisutan i Alen Kišić, zamjenik župana koji je osim ovisnosti o drogi, skrenuo i pozornost na druge ovisnosti koji nisu evidentirane, poput ovisnosti o kockanju i klađenju.

- Mislim da je najveći problem naše županije, a o čemu se premalo priča, a to je ovisnost o alkoholu. Prema službenim podacima imamo oko 8 tisuća ljudi koji redovito piju, što je otprilike 5% stanovništva županije. - rekao je Kišić.

Komentari