tužna 25. obljetnica

eTV/FOTO: U SPOMEN NA POGINULE EU PROMATRAČE Izaslanstva, vojnici i građani obilježili tragediju kod Podruta

Objavljeno: 09.01.2017. 13:37

Zadnja izmjena: 09.01.2017. 15:23

Foto: Željko Porobija

Prije 25 godina - točnije, 7. siječnja 1992. - nad Podrutama je zrakoplov MiG-21 agresorske JNA izvršio bezumni ratni zločin obaranjem helikoptera mirovne misije tadašnje Europske zajednice.

U helikopteru su poginuli četiri talijanska časnika Enzo Venturini, Fiorenzo Ramacci, Marco Matta i Silvano Natale te francuski časnik Jean Loup Eychenne, čija je zadaća bila nadgledanje mira u tada ratom poharanoj Hrvatskoj. U spomen na njihovu nevinu žrtvu na mjestu nesreće odavno je podignuta spomen kapelica, a danas su se na tom mjestu tuge i sjećanja okupila brojna izaslanstva te francuski i talijanski vojnici, odajući tako počast svojim sunarodnjacima i našim prijateljima.

Kao poseban izaslanik hrvatske vlade vijenac je položio Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade. U ime predsjednice Republike počast je odao saborski zastupnik Anđelko Stričak, a Ministarstvo obrane predstavljao je državni tajnik Zdravko Jakop. Bili su tu još veleposlanici Italije i Francuske, gradonačelnica Sangana, te zamjenik župana Alen Kišić i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač. Svi su oni u svojim govorima izrazili pijetet prema poginulima i istaknuli duboko simboličko značenje ove tragedije za priznavanje naše države koje je uslijedilo osam dana kasnije.

- Šteta je da se o ovom spomen području brine samo grad Novi Marof sa svojim skromnim sredstvima. Nadam se da će nova vlada imati sluha da se ovo područje uredi. - istaknuo je između ostalog gradonačelnik Jenkač, koji je svoj govor završio izrazivši riječi dobrodošlice na engleskom jeziku.

- Republika Hrvatska duboko poštuje i cijeni spremnost naših prijatelja iz Italije i Francuske koji su došli na teren u najtežim uvjetima. Tada, a i nakon vukovarske tragedije, nažalost, mnogi u međunarodnoj zajednici su dvojili oko jasnog označivanja tko je agresor i snose odgovornost zbog toga. Spominjem da i danas ima takvih, jer to sije sjeme budućih sukoba. - izjavio je potpredsjednik vlade Davor Ivo Stier.

Ovdje u našoj fotogaleriji možete pogledati brojne slike s današnje komemoracije, a u eTV prilogu imate izvadak iz izlaganja potpredsjednika vlade Stiera.

 

Komentari