'po staza naših starih'

eTV|FOTO Jučer je 30-ak mladih Hrvata iz cijele Europe prodefiliralo Marofom - pogledajte kako je bilo

Objavljeno: 13.07.2017. 14:29

Zadnja izmjena: 13.07.2017. 14:30

Foto: Željko Porobija

Jučer je u Novom Marofu upriličen uistinu jedinstven program - na svojoj turneji nazvanoj 'Po staza naših starih' u posjet su došli mladi Hrvati iz cijele Europe, potomci ljudi koji su prije 500 godina pobjegli pred najezdom Turaka.

Turneju su započeli 7. srpnja u Bakru, a završavaju je ove nedjelje u češkom Brnu. U Marofu su jučer prvo defilirali od osnovne škole do Kulturnog centra Rabuzin. Na čelu kolone bili su konjanik i kola - kao simbol njihove davne seobe. Bili su tu i naši KUD-ovi Remetinec, Marof i Ljuba voda - svi odjeveni u nošnju. U koloni je zajedno s njima pješačila i grofica Lujza. I, naravno, sve je to bilo praćeno pjesmom, tako da se šokačka glazba zaorila usred Marofa.

Kod centra Rabuzin dočekala ih je radoznala publika a neposredno prije izvođenja programa na Marof se spustila kiša i odložila nastup za jedno pola sata. Za utjehu - i na radost promatrača - nad gradom su se pojavile dvije duge. Ipak, kiša je na kraju prestala, goste je pozdravio gradonačelnik Siniša Jenkač - ovaj put oboružan kišobranom - pa su gledatelji mogli uživati u lijepom audio-vizualnom događaju. Naši europski Hrvati prespavali su u Marofu, već danas su u međimurskom Sumartonu, pred njima je još nekoliko zanimljivih dana.

>> FOTO|VIDEO Dvije duge u smiraj dana oduševile Marofčane

 

Komentari