EU sufinancira varaždinski projekt pomoćnika u nastavi

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 21.08.2013. 19:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U srijedu 21. kolovoza, u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru natječaja IPA IV "Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav".

Jedan od projekata koji će se financirati u sklopu natječaja je projekt grada Varaždina pod nazivom ACTIVE - Pomoćnici doprinose razvoju održivog obrazovanja. Tema projekta su aktivnosti vezane uz pružanje pomoći osobama s teškoćama u razvoju, prioritetno djeci u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju, sa svrhom što kvalitetnijeg uključivanja u redovni obrazovni sustav.

Partneri na projektu su Razvojna agencija Sjever – DAN, HZZ – područna služba Varaždin, udruga "Njezina druga šansa", te gradovi Bjelovar, Koprivnica i Virovitica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 265.437,85 eura, dok je sufinanciranje od strane EU 94,18 %.

U ime Grada Varaždina ugovor je potpisao zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić. Potpisivanju i dodjeli ugovora bili su nazočni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje Ankica Nježić, te ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivan Šutalo.

Sredstvima Europske unije bit će sufinanciran 41 projekt, a ukupna vrijednost cijelog natječaja iznosi nešto više od 7,5 milijuna eura.

Grad Varaždin je 2010. godine započeo s provođenjem projekta "Pomoćnik u nastavi" kojem je cilj bio osigurati pomoć učenicima osnovnih škola s teškoćama u razvoju (senzoričke i motoričke smetnje i autizam ) te osigurati njihovu integraciju u redovnu nastavu. Tada je uključeno 15 pomoćnika u nastavi, a sredstva za njihov rad (oko 100.000 eura) osigurana su u suradnji sa Zakladom solidarnosti organizacijom humanitarnog koncerta.

Kako ističu iz Grada Varaždina, nakon odličnih iskustava, realizacijom ovog ugovora bit će nastavljena i unaprijeđena izuzetno dobra praksa u varaždinskim osnovnim školama i dječjim vrtićima. Novi projekt trajat će 18 mjeseci.

Komentari