umijeće fotografiranja

FOTO Drava u objektivu našeg čitatelja postaje prekrasno egzotično mjesto i priča svoju priču

Objavljeno: 09.07.2017. 18:22

Zadnja izmjena: 09.07.2017. 18:25

Nekada prođemo određena mjesta - možda čak i više puta - a da ne uhvatimo sav njihov čar i ljepotu. Ipak, postoje ljudi koji imaju oko za detalj, za ono lijepo u naizgled neobičnom - i krasno je kad to uspiju prenijeti na fotografiju.

A upravo je to učinio naš čitatelj sa slikama okolice Drave. Već je naslovna slika dosta mistična jer nam se čini kako je uhvatio samog sebe u fotografiranju.  A na drugoj slici, starinska pumpa za vodu postaje prekrasni objekt, izdvojena od ostalog okoliša. Samo naziremo neke stube i kuću koja dobiva bajkoviti izgled.

Na sljedećoj slici vidimo nebo nad Dravom, koje odiše eteričnim žuto, plavo, ljubičastim bojama. Njegov odraz u vodi i kontrast sa zatamnjenim raslinjem vjerno prenosi atmosferu skorog zalaska sunca i predvečerja. Na drugoj slici nebo zadržava svoju boju - ali podnožje izgleda isto, dok na trećoj ispod neba više nije Drava, nego napušteni bazen.

Nasuprot ranijim slikama ispunjenim bojama, ova stara i - kako se čini - napuštena kućica u crno-bijelom izdanju vuče na atmosferu starih filmova. Gotovo kao da gledamo slikovni dokument iz nekog davnog vremena, a zapažamo i kontrast između ljudskih rukotvorina koje stare pred našim očima i vječito mlade prirode.

Na kraju nas čeka slika koju bismo mogli nazvati "smrt stabla". Na desnoj polovici vidimo panj i izrezano drvo kao znak ljudske prisutnosti i aktivnosti. Na drugoj polovici slike - tik do srušenog stabla - stoji uspravno i nedirnuto stablo. Zajedno gledano - s desna na lijevo - kao da imamo kronologiju jednog života i smrti.

Ljudski objekti - uglavnom napušteni i zapušteni - unutar prirode, kao da zaokružuju cijelu priču o našoj prolaznosti i vječnosti prirode. Nadamo se da vas je ova iznimna fotogalerija potaknula da i samo gledate na bilo koji prizor drugim očima - očima fotografa.

Komentari