dva skupa na istom mjestu

FOTO: DVA SVIJETA NA PAR METARA Prosvjednici za pravo na pobačaj tik pored molitelja protiv pobačaja

Objavljeno: 08.03.2017. 17:10

Zadnja izmjena: 08.03.2017. 17:11

Foto: Željko Porobija

Danas u 16 sati pred OB Varaždin započeo je prosvjed nazvan Pravo na slobodan izbor, kojim je 20-ak osoba mirnim stajanjem i držanjem plakata zatražilo poštivanje prava žene na pobačaj. 

Prosvjed je organizirala udruga Izražena koja okuplja žene iz našega kraja koje se aktivno bave umjetnošću i kulturom. No, prosvjedu su se pridružile i druge osobe - od običnih ljudi do viđenijih lica naše kulturne i političke scene. 

Rat transparentima

Većina je na sebi imala neki crveni komad odjeće, što je bio dio njihovog vizualnog identiteta.

- Mislili smo prirediti neki performans, ali sada nije vrijeme za performanse. Mjesto nismo mogli birati, morali smo doći ovdje. Molitva bi trebala funkcionirati posvuda, nema smisla da se okupljaju pred bolnicom - izjavila Kristina Krčar u ime udruge, pritom aludirajući na molitelje koji se već danima okupljaju pred bolnicom.

Prosvjednici i molitelji bili su praktički na par metara jedni od drugih. Oni prvi izražavli su se samo transparentima poput "Svi smo mi Jura", "Moli se u crkvi", "Ne demonizacija - da edukacija". Oni drugi glasno su molili i čitali tekstove iz Biblije, ali i nosili poneki transparent ili natpis na majici "Ovoliki sam bio na početku svog života." Među skupinama nema nikakvog kontakta i rasprave, sav njihov rat svodi se na različite natpise. Fizički ih razdvaja nekoliko metara, ali je ideološki jaz među njima praktički beskrajan.

Komentari