veselo u trnovcu

FOTO: Mališani dječjeg vrtića Zeko jučer su svečano obilježili Dane kruha i zahvalnosti

Objavljeno: 26.10.2016. 08:46

Foto: Varaždinska županija

Mališani dječjeg vrtića Zeko u Trnovcu jučer su, sa svojim tetama i brojnim gostima svečano obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Uz načelnika Općine, Zvonka Šameca, dječji vtić je ovom prigodom posjetio i varaždinski župan Predrag Štromar koji je posebno istaknuo kako se na ovaj način, u posljednih nekoliko godina djeca upoznaju s tradicijom varaždinskog kraja.

- Zadnjih par godina s dječjim vrtićem Zeko i općinama Trnovec Bartolovečki i Cestica organiziramo radionice, pripremamo bojanke, kako bi se djeca upoznala ili prisjetila naših tradicionalnih jela i poljoprivrednih proizvoda. Želimo da djeca znaju kako su to njihovi djedovi i bake nekad radili, koja je to tradicionalna hrana. A vidimo da je opet sve više ima na našim stolovima, kao hrana koja se posebno voli i priprema – rekao je župan.

Mališanima su tom prilikom podijeljeni radni listovi, odnosno bojanke, 'Šetnja varaždinskim krajem' autorica Ivanke Mikulec i Ane Koren Friščić.
– Reakcije djece su izuzetno pozitivne i jako smo sretni što već treću godinu sudjelujemo u projektu. Svake godine radimo s predškolcima na upoznavanju tradicije svojega kraja. Djeca zaista prepoznaju autohtone proizvode. – istaknula je Koren Friščić.

U sklopu ove svečanosti, mlađi polaznici su pripremili kratak program, dok su stariji sudjelovali u izradi trnovečke makovnjače uz pomoć žena iz Udruge Trnovečko srce te u punjenju jastučića odnosno krpenih lutkica heljdinim ljuskicama.


 

 

Komentari