recikliranje tekstila

FOTO: Na radionici Ekoteke špancireri izradili rokovnik od svoje stare odjeće

Objavljeno: 24.08.2016. 18:56

Zadnja izmjena: 24.08.2016. 18:56

Foto: Sonja Ognjenović

Na Špancirfestu nikad nije dosadno. Ulice su i dalje prepune ljudima koji uživaju u uličnom programu, a vrijeme je izvrsno. Ugodne temperature i popodnevni sati izmamili su špancirere i u Usku ulicu, kamo smo se i mi zaputili. Kreativni kutak grada živnuo je još više, a negdje pri redini ulice smjestila se Ekoteka, gdje se održala radionica. Pa evo  očemu se radi:

EKOTEKA je inovativan i višestruko nagrađivan brand dizajnerskih proizvoda koji su nastali spajanjem otpadnog tekstila, recikliranog papira i organskih materijala. Osmišljeni su s ciljem da budu u potpunosti iskoristivi te da se u njihovoj proizvodnji koristi što više odbačenih i starih materijala.

- Ekoteka nije klasičan rokovnik, već ima patentiran uvez. Kad se knjižni blok istroši, može se lako zamijeniti, a korice ostaju. To predstavlja novitet u grafičkoj industriji - objašnjava Renato Pongrac, osnivač Ekoteke.

Radionica pod nazivom "Od stare košulje i haljine do inovativnih rokovnika Ekoteka osmišljena je tako da su posjetitelji/ce Špancirfesta ujedno i sukreatori/ice izrade inovativnih rokovnika/blokova Ekoteka.

Sudionici u radionici iz svog su ormara izvukli stare odjevne predmete (majice, košulje, haljine i sl.) koje iz nekog razloga više ne koriste te od njih napravili svoju Ekoteku. 

Ova radionica bila je idealna prilika da se taj tekstil reciklira i iskoristi na kreativan i zanimljiv način. 

Evo kako je to izgledalo:

Komentari