povezani nitima

FOTO: UNESCOVO A NAŠE Podizanjem zastave i svečanim otvorenjem večeras u Lepoglavi započeo 21. festival čipke

Objavljeno: 21.09.2017. 21:12

Zadnja izmjena: 22.09.2017. 08:17

Foto: Viktor Hranić

Večeras u 18 podizanjem festivalske zastave te prethodnom svečanosti otvorenja u festivalskom šatoru u Lepoglavi je započeo 21. međunarodni festival čipke, po kojemu je naš grad poznat i u svijetu.

Ovogodišnje izdanje festivala, koje se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, trajat će do nedjelje i bit će u znaku baštine europskih čipkarskih škola.

Povezani s cijelim svijetom

Čipkarsku će baštinu i tradiciju posjetiteljima festivala predstaviti škole i institucije iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije i po prvi puta Bugarske. Zemlja partner 21. međunarodnog festivala čipke je Savezna Republika Njemačka čije će čipkarstvo predstaviti dvije ugledne čipkarske institucije.
- Lepoglavsko srce kuca za čipku i čipkarstvo. Festival je utjecao na slična događanja u Hrvatskoj i BiH. Lepoglava je nitima čipke povezana s 27 gradova i država na svim kontinentima. - istaknuo je u svom govoru gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, ujedno podsjetivši da se od 2009. godine lepoglavska čipka nalazi na UNESCO-vom popisu nematerijalne baštine. U našoj fotogaleriji pogledajte najzanimljivije trenutke s otvaranja - a ako ste u blizini možda još uspijete vidjeti spektakularni vatromet.

Komentari