Kod spomen kosturnice

FOTO Položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe na gradskom groblju

Objavljeno: 21.06.2017. 16:13

Zadnja izmjena: 21.06.2017. 16:13

Kod spomen kosturnice na Gradskom groblju u Varaždinu položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule antifašiste koji su braneći svoju domovinu izgubili život u borbi s fašističkim okupatorom.

Vijenac  su u ime Varaždinske županije položili župan Radimir Čačić i njegov zamjenik Tomislav Paljak, dok su Grad Varaždin predstavljali zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

Nakon polaganja vijenaca župan Radimir Čačić pozvao je prisutne na minutu šutnje te je tom prilikom istaknuo:

- Hrvatska je u II. svjetskom ratu dala značajan doprinos u borbi protiv fašizma. Na dan kojim u Republici Hrvatskoj obilježavamo sjećanje na antifašističku borbu, osnovan je Prvi partizanski odred, koji je tada bio i prva organizirana snaga otpora fašizmu u tadašnjoj, velikim dijelom porobljenoj i okupiranoj Europi - rekao je župan te dodao kako je antifašizam kao opća civilizacijska tekovina suvremenog svijeta, ugrađen u temelje Republike Hrvatske kao jedno od glavnih ustavnih načela.

Uz predstavnike Varaždinske županije i Grada Varaždina vijenac su položili i predstavnici Zajednice antifašističkih boraca Varaždinske županije.

Napomenimo kako je Dan antifašističke borbe državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja svake godine od stjecanja hrvatske neovisnosti. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Komentari