tradicionalno, 17. put zaredom

FOTO: UDRUGA PINTA Stotine vinogradara se okupilo na proslavi Vincekovog u Kališču

Objavljeno: 21.01.2017. 17:55

Zadnja izmjena: 21.01.2017. 20:25

Foto: Viktor Hranić

Udruga vinogradara i voćara „Pinta“ Novi Marof danas je, već 17. put zaredom organizirala manifestaciju Vincekovo.

Blagdan sv. Vinka tradicionalno je obilježen ceremonijom rezdibe trsa, blagoslovom vinograda i vinogradara te druženjem na otvorenom u Kališču u Remetincu. U ime Udruge, njen predsjednik Drago Košćak, izrazio je zadovoljstvo što se okupilo nekoliko stotina vinogradara te prijatelja i ljubitelja vinarstva i vina.

- Po 17. put zaredom obilježavamo Vincekovo na otvorenom. Manifestacija iz godine u godinu je sve više posjećena, prisutno je nekoliko stotina ljudi, a još ih i očekujemo. Nakon slavlja na otvorenom, selimo se u svoje klijeti gdje će se zabava održati dugo u noć. – rekao je predsjednik udruge i pritom se dotaknuo i gorućeg problema fitoplazme.

- Upravo ovdje, ovaj dio Zagorja je epicentar bolesti, bolest protiv koje se ne možemo boriti. Teško da ćemo se i riješiti te bolesti, no moramo štititi naše vinograde i živjeti s tim. Moramo inzistirati na tome da se unište staništa američkog cvrčka, a najveći problem se nalazi u zapuštenim vinogradima. – izjavio je Košćak.

Obilježavanje Vincekova je tradicija

U Kališće je stigao i zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk koji je istaknuo kako je tradicija obilježavanja „Vincekova“ duboko usađena u novomarofskom kraju. Vinogradarima je prije svega zaželio uspješnu godinu i izostanak svega onoga čega se oni najviše pribojavaju, mrazeva i vinskih bolesti.

Vinogradar Krunoslav Novoselec također nije krio zadovoljstvo današnjom proslavom, a napomenuo je kako se osim Vincekovog, prigodno slavi i Martinje, postavljanje klopotca, ali i razne druge manifestacije od kojih je svaka dobro posjećena, te se također dotaknuo problema fitoplazme.

- Fitoplazma nam je napravila veliku štetu i mi se nastojimo organizirati ove godine da spriječimo bolest. Iako je teško spriječiti, no obavještavanjem vinogradara o toj bolesti, špricanjem i ostalim djelatnostima ćemo nastojiti utjecati na njeno širenje. – rekao je vinogradar.

Komentari