Gladijatorska arena: Zbog grijanja zaratili HNS i Čehok

Objavljeno: 01.04.2011. 13:34

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Nova je bitka otvorena na varaždinskom političkom frontu. Varaždinski HNS i gradonačelnik Ivan Čehok odlučili su okončati kratkotrajni „prekid vatre“ i ponovno ući u političku borilačku arenu.

Povod za novu političku bitku bilo je poskupljenje grijanja u Varaždinu. Varaždinski HNS-ovci tvrde da su dali gradskoj vlasti četiri mjeseca da pronađu model koji će zadovoljiti i vlasnike oko 3 tisuće stanova, većinom u kvartu Banfica i u Trakošćanskoj ulici, koji se griju preko tvrtke Grijanje d.o.o. ali i toj tvrtci da preživi financijske teškoće.

Odluka koja je jučer, glasovima vijećnika Čehokove Gradske liste i HDZ-a, prihvaćena na Gradskom vijeću ne rješava ni jedan od tih problema, tvrdi šef varaždinskog HNS-a Goran Habuš.

U tim stanovima žive većinom umirovljenici i drugi ljudi slabijeg imovinskog stanja koji će sada zbog poskupljenja grijanja biti u velikim problemima. Istovremeno, gradska većina nije riješila ni problem dugovanja tvrtke Grijanje prema tvrtki majci, odnosno Termoplinu, ni generiranje novih dugova jer će Grijanje do rujna, kada bi poskupljenje trebalo biti provedeno do kraja, nastaviti generirati dugove. Pritom nisu ni uzeli u obzir realnu mogućnost da bi plin ponovno mogao poskupjeti. Ta odluka ne rješava ništa i zato smo odbili o njoj uopće raspravljati – tvrdi Habuš.

Gradonačelnik Čehok pak uzvraća – Napuštanje sjednice i opstruiranje rada Gradskog vijeća je nedemokratski čin. Oporbeni vijećnici odbijaju shvatiti da pitanje cijene grijanja nije pitanje grada Varaždina nego pitanje cijene plina na tržištu. Grad s tom cijenom nema ništa i nije mi jasno zašto su vijećnici HNS-a, HSLS-a, HSS-a i SDP-a napustili sjednicu

Habuš i Čehok na svojim konferencijama za novinare raspravljali su i o okolnostima vezanim uz sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je donesena odluka o poskupljenju grijanja. Kvorum za održavanje sjednice osigurao je naime vijećnik Hrvatskih laburista Božidar Kolarić koji je bio presudni 18. vijećnik bez čijeg prisustva ne bi bilo moguće održati sjednicu.

Kolarićevoj stranci uoči sjednice isplaćena su sredstva iz proračunske pričuve. U doba najveće krize, grad ipak pronalazi nekakva sredstva koja isplaćuje Hrvatskim laburistima. I eto ti kvoruma – kaže Habuš.

Čehok i na to pitanje ima spreman odgovor – Kolarić je u Gradsko vijeće izabran na mojoj Gradskoj listi i tek kasnije se pridružio Laburistima. Istina je da je njegovoj stranci iz gradskog proračuna isplaćeno 2 do 3 tisuće kuna, ali grad je osigurao sredstva za rad svim strankama koje su u Gradskom vijeću pa ne vidim ni razloga zašto ne bi osigurali i njima. Ta su im sredstva isplaćena jer Hrvatski laburisti nemaju svoje prostorije pa bi im ta sredstva trebala poslužiti da namire troškove za rad od kuće – tvrdi Čehok i poručuje HNS-ovcima:

Imamo komotnu većinu u Gradskom vijeću i bez tih politikanata i nesposobnjakovića ćemo provesti sve odluke i projekte koje smo zamislili!

Čehok u Gradskom vijeću može računati na čak 21 ruku. To može zahvaliti između ostalog i SDP-u koji je u Gradskom vijeću na početku mandata imao osam vijećnika, a čak šest njih je u međuvremenu prešlo u Čehokov tabor. Još prošle godine to su učinili Nino Lučić, Igor Vovk, Dražen Kolak i Iris Lambreščak, a najnoviji „prebjezi“ su mladi vijećnici Amalija Koren i Marko Pižeta.

Koren i Pižeta na jučerašnjoj su sjednici izabrani u odbore Gradskog vijeća, a Čehok je to objasnio željom gradske vlasti da osigura normalno funkcioniranje tih tijela budući da HNS-ovci stalno opstruiraju rad.

Habuš pak to vidi kao očiti primjer političkog inžinjeringa i zbog toga će, kaže Habuš, HNS povući svoje ljude iz svih odbora Gradskog vijeća.


Komentari