74 tisuće kuna iz proračuna

Gradonačelnik Jenkač četvrti put ove godine podijelio naknade za novorođene

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.09.2017. 15:12

Zadnja izmjena: 01.09.2017. 15:19

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač danas je dodijelio 19 novih potpora za novorođene bebe u Novom Marofu za što je iz proračuna izdvojeno 23,5 tisuća kuna. Riječ je o četvrtoj ovogodišnjoj podjeli potpora za novorođene čime je ukupni broj potpora dosad stigao brojku 66, a za što je u proračunu osigurano 74 tisuće kuna.

- Trudimo se pomoći mladim obiteljima i na druge načine, posebice onima s više djece. Pomažemo im kod kupnje knjiga za školu, ali i kod rješavanja nekih drugih problema, posebice roditeljima slabijeg imovinskog stanja.- rekao je gradonačelnik Jenkač

Grad Novi Marof za svako novorođeno prvo dijete isplaćuje jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500 kuna po djetetu.

Povećava se broj novorođenih

Inače, u protekloj godini bilo je pet podjela odnosno 105 potpora za što je iz proračuna bilo izdvojeno 160,5 tisuća kuna. Porast je to u odnosu na 2015. kada su bile 102 potpore za što je tada utrošeno 148,5 tisuća kuna. Dodajmo da je 2014. za potpore novorođenima utrošeno 147 te godinu dana ranije 177 tisuća kuna. Za ovu je godinu za potpore za novorođene u proračunu osiguran iznos od 170 tisuća kuna.

- Podaci za prošlu godinu ohrabruju jer je vidljivo određeno povećanje broja novorođenih, a tome su sigurno pridonijele aktivnosti koje provodi Grad, ali i država.- dodao je  gradonačelnik koji je naveo da se za mlade obitelji godišnje izdvaja oko 4 milijuna kuna, za dječji vrtić, za osnovne i srednju školu te stipendije.

Naime, gradski vrtić ima jasličku skupinu za koju postoji veliki red čekanja dok privatnih vrtići, koji rade na području grada, zasad nemaju formiranu grupu koja bi mogla prihvatiti mališane jasličkog uzrasta.

Komentari