HRAST: Školstvo je nacionalni interes i tu se ne smije štediti

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 04.09.2013. 08:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Stranke HRAST - Pokret za uspješnu Hrvatsku poslala je priopćenje eVaraždinu u kojem iznosi voje neslaganje s odlukom Županijske skupštine o povećanju participacije učenika u cijeni mjesečne karte za autobusni i željeznički prijevoz.

Pripćenje koje potpisuje Nikola Šopar, Županijski vijećnik i predsjednik varaždinske podružnice Hrasta, prenosimo u cijelosti:

"Dana 2.9.2013. vladajuća većina u Skupštini Varaždinske županije donijela je odluku po kojoj je iznos participacije za školski prijevoz koju plaćaju srednjoškolci povećan s 30 na 100 kuna za autobuse, odnosno s 10 na 30 kuna za vlak. Za učenike to predstavlja direktno poskupljenje karata za najmanje 300 posto.

Ova odluka posljedica je Vladine odluke da smanji subvencije za srednjoškolske prijevoze donesene ad hoc, pred sam početak školske godine, 29. kolovoza 2013., čime je gradove, općine i županije, a time i srednjoškolce odnosno njihove roditelje stavila u dodatno i neplanirano materijalno opterećenje.

U HRAST-u se ne protivimo štednji i razumnom trošenju proračunskog novca, no smatramo da se mora štediti na pravim mjestima i na primjeren način, a nikako ne na projektima od nacionalnog interesa kao što je školstvo. Stoga ne podržavamo ovu odluku i zahtijevamo od varaždinskog župana da se drži svog predizbornog obećanja o besplatnom prijevozu učenika. Novaca, smatramo, za ovaj projekat ima samo se troši na krivim mjestima.

Naime, dok su s jedne strane vladajućoj vertikali puna usta o strateškoj važnosti školstva, odgoja i obrazovanja i obiteljske politike, s druge strane ti isti političari (na svim razinama vlasti) naručuju skupe automobile i mobitele, troše novac na reprezentacije i bankete, PR savjetnike, nepotrebne sudske parnice i sl., a cijenu njihove rastrošnosti i nesposobnosti (ponovo) plaćaju najslabiji - učenici i njihovi roditelji. Ovom odlukom Vlada drsko poručuje roditeljima: hvala vam što plaćate porez, ali za vašu djecu nema novaca jer smo ga potrošili na automobile i telefone.

Stoga se opravdano pitamo kakva je to odgojno-obrazovna i obiteljska strategija Kukuriku koalicije i kakve to nacionalne prioritete oni provode? Jesu li vozni parkovi i pametni telefoni političara važniji od školaraca?

Odluka Varaždinske županije o spomenutom povećanju učeničke participacije od 300 posto samo je još jedan dokaz da trenutačna vertikala vlasti Kukuriku koalicije djeluje isključivo u svoju korist, a ne u korist građana. U protivnom, uvjereni smo da bi i gradonačelnik Habuš i župan Štromar i ministar Jovanović uspjeli pronaći način i sredstva da se nastavi projekt subvencioniranja učeničkih prijevoza bez udara na džepove roditelja."

Komentari