I prosvjedi u Varaždinu u znaku solidarnosti s Japanom

Objavljeno: 18.03.2011. 10:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon što su zagrebački prosvjednici u svojem prosvjednom maršu prošle subote zastali pred japanskim veleposlanstvom i u tišini zapalili svijeće, iz Japana su stigle brojne dirljive poruke zahvale prosvjednicima. U jednoj je stajalo: "Hvala vam, sad zaista znamo da nismo sami".

Dirljive zahvale Japanaca i iskreno suosjećanje s katastrofom koju proživljavaju, navela je prosvjednike da i dalje u svojim prosvjedima pokažu da misle na njih.

Za prosvjed u subotu 19. ožujka organizatori prosvjeda u Zagrebu ovaj su put pozvali sve da ponesu po jednog papirnatog ždrala koje će zajedno ostaviti pred veleposlanstvom, dok su organizatori prosvjeda u Varaždinu ljude pozvali da ždralove i svijeće polože ispred gradske vijećnice.

Ideja je rođena u Varaždinu!

Kako doznajemo, ideja je to koja je zapravo rođena sasvim slučajno u Varaždinu, a preko Facebook-a došla je i do organizatora prosvjeda u Zagrebu. Tako je već na jučerašnjim prosvjedima nekoliko građana ostavilo origami ždralove i zapalilo svijeće ispred japanskog veleposlanstva. To je bilo drugi put da je za svih dosadašnjih prosvjeda prosvjedna kolona na kratko utihnula...

Mlada Varaždinka koja je preko Facebook-a proširila ideju o pravljenju origami ždralova, kaže kako je inspiracija za takvu gestu došla od knjige Sadako hoće živjeti i japanske predaje o tome kako osoba, da bi joj se ispunila jedna želja, treba izraditi 1000 origami ždralova.

Rekla je kako je uz pozitivne, bilo i mnogo negativnih reakcija na tu njezinu inicijativu.

- Mnogo osoba me me napalo tvrdeći kako će se time samo nepotrebno odvući pozornost od pravih problema u Hrvatskoj. Koliko god da se djelomično slažem, ipak mislim da je reći nešto takvo - jednostavno strašno - kaže naša sugovornica.

- Činjenica je da vijesti o Japanu ne silaze s prvih stranica svjetskih portala, pa tako ni naših. Činjenica je da je tim ljudima puno teže nego nama. Isto tako je činjenica da 1000 papirnatih ždralova neće nikome pomoći. Ali je isto tako istina da o Japanu pričamo svaki dan, a ovo je samo jedna kolektivna poruka kojom pokazujemo da mislimo na one kojima je teže, a ne samo na sebe. Da, bilo bi puno plemenitije i efikasnije da se prvo pozabavimo problemima naših bližnjih, njima sigurno ne pomažemo uplatama na žiro račune, niti šaljemo SMS-ove podrške, ne zovemo ih, kvragu, ni ne sjetimo ih se. I uvijek bude tak - sve do dana dok nas ne zadesi neka nesreća - objašnjava djevojka.

Ždralove će prosvjednici položiti ispred vijećnice

Kako piše Danas.hr, organizatori prosvjeda u Zagrebu poručili su građanima da naprave i ponesu po jednog ždrala, koje će zajedno ostaviti pred veleposlanstvom kako bi još jednom pokazali suosjećanje prema teškoj situaciju u kojoj su se našli Japanci.

1000 ždralova = 1 želja: Japan želi preživjeti, poručili su organizatori, a sudeći prema najavama prosvjedi u subotu bi mogli biti najmasovniji do sada. Ukoliko tako i bude, ispred japanskog veleposlanstva moglo bi se naći i desetak tisuća ždralova.

Iako u početku nije bilo sigurno kako će ova ideja biti provedena u praksi, te gdje će građani položiti ždralove, službeni organizator prosvjeda Denis Mladenović podržao je ovu inicijativu, pozvavši građane da polože ždralove i svijeće ispred gradske vijećnice.

- Na početku prosvjeda ćemo odati minutu šutnje svim žrtvama katastrofe u Japanu, položiti ždralove i svijeće kod vijećnice i krenuti ulicama grada - poručio je Mladenović

Inače, snimku prosvjednika koji pred japanskim veleposlanstvom pale svijeće dosad je pogledalo preko 160 tisuća ljudi, a brojne poruke zahvale na njihovom činu dokazaju da takav oblik podrške ljudima u Japanu itekako mnogo znači.

- Hvala vam na vašem toplom srcu, braćo i sestre u Hrvatskoj. Ovo je jedna od najdirljivijh scena koje sam vidjela u životu. Moja prijateljica je u području pogođenom tsunamijem izgubila roditelje, dok su ona i muž čudom preživjeli. Ona je izgubila sve u potresu te sada pokušava napraviti korak naprijed. Reći ću joj za vaš čin, to će joj sigurno pomoći - posljednja je poruka ispod videa.

Sve u svemu, građani za Japance pripremaju opet jednu lijepu gestu kojom im žele poručiti da nisu sami.

Podsjetimo, prosvjed u Varaždinu održat će se u subotu 19. ožujka u 18 sati. U isto vrijeme očekuju se prosvjedi i 15 drugih hrvatskih gradova.

Komentari