Jalžabečki ekspert za sve vrste smaknuća u državi SHS obavio oko 60 vješanja

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 08.09.2013. 09:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija,Wikipedia

Jedan od najpoznatijih izvršitelja smrtnih kazni na našim prostorima bio je Florijan Mauzner (ili Mausner) koji je rođen 1872. godine u Jalžabetu kod Varaždina.

Florijanov otac Đuro bio je šinter, a majka Tereza je bila domaćica.

Kada je stasao za školu, Mauzneri 1879. godine sele u Zenicu u kojoj Đuro opet dobiva posao gradskog strvodera. Nakon očeve smrti, junak naše priče 1890. godine s majkom napušta Zenicu u kojoj nije uspio završiti ni prvi razred pučke škole i odlaze u Sarajevo. Tereza je u tom gradu nastavila uhodani "obiteljski posao", a Florijan, budući dželat joj pomaže u šinteraju.

Već od 1893. godine Florijan počinje povremeno raditi kao pomoćnik krvnika Seyfrieda, a stalni "posao" pomoćnika dželata dobiva tek 1915. godine. Odslužio je tri godine u austrougarskoj vojsci, u kojoj je napokon naučio čitati i pisati.

Obitelj je zasnovao prije početka Prvog svjetskog rata, oženivši 1910. godine Rozaliju Arpogaš. Supružnici Muzner navodno nisu imali djece, a u prosincu 1922. godine Florijan je postavljen za nižeg službenika i domara u Sarajevskom sudu. Iako je primao redovitu plaću, honorarno je obavljao funkciju državnog dželata Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U tom je poslu bio nezamjenjiv još punih šest godina sve do iznenadne smrti od infarkta, 21. listopada 1928. godine. u Sarajevu, gdje je i sahranjen. Kraljevina Jugoslavija je tokom svog postojanja u službi imala tri dželata.

Prvog je naslijedila od Austrougarske i po mišljenju kolega iz struke bio je najblistavije ime i najsjajnija pojava u analima te profesije. Bi je to Alois Seyfried, rodom iz Beča, a na dužnost dželata u Sarajevu je stupio 90-tih godina prošlog stoljeća.
Do tada je bio kompozitor i glazbenik, a profesiju je promijenio iz inata. Bio je razočaran kada ga je naslijedio Florijan Mauzner, kojeg je opisivao kao neznalicu i sadistu. O Mauzneru, koji je u državi SHS obavio oko 60 vješanja (nekoliko njih i u Varaždinu), riječi hvale nije imao ni njegov nasljednik, dželat Karlo Dragutin Hart.

Komentari