Lepoglava dobila jedinstvenu simulaciju grotla vulkana na Gaveznici

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 17.05.2013. 20:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj u 2013., Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije zajedno s Gradom Lepoglava, organizirala je u četvrtak, 16. svibnja, prigodno predstavljanje Vulkana – turističke atrakcije koja je izrađena u sklopu geološkog spomenika prirode Gaveznica – Kameni Vrh kod Lepoglave.

Tom prilikom javnosti je predstavljen završetak druge faze uređenja Gaveznice, čiji je najvažniji dio izrada simulacije vulkanskog grotla. Radi se o novoj, inovativnoj turističkoj atrakciji, koja je kao takva po prvi puta izrađena na području Hrvatske, te je za njenu realizaciju po prvi puta korištena inovativna metoda dizajniranja.

-Ovaj je prostor nekad bio zapušten, devastiran i prepun divljih deponija, ali nakon što je Grad uložio preko pola milijuna vlastitih sredstava u ovaj lokalitet, Gaveznica je postala jedinstven geolokalitet. Rezultat je to brojnih projekata koji su
nastali u zajedničkoj sinergiji struke te lokalne i regionalne zajednice – naglasio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

U cilju daljnjeg razvoja lokaliteta i povećanja njegove atraktivnosti (prvenstveno za školsku populaciju), te pružanja kvalitetnijih i atraktivnijih sadržaja, JU Varaždinske županije je zajedno s partnerima na projektu – Gradom Lepoglava, TKIC-om, Turističkom zajednicom Grada Lepoglave i Agroturističkim klasterom – osmislila Projekt 2. faze uređenja geolokaliteta, koji uključuje  nadopunu postojeće poučne staze, izradu i postavljanje simulacije lave i vulkanskog grotla na osnovnom ravnjaku geolokaliteta, te izradu velike maskote vulkanka.

-Vjerujemo da će zaštićeni geolokalitet Gaveznica – Kameni Vrh kod Lepoglave s novim, atraktivnim sadržajem u budućnosti zabilježiti još veći broj posjetitelja, doprinjeti popularizaciji prirodnih vrijednosti Varaždinske županije, kao i turističkoj ponudi ovog dijela Hrvatske - objasnila je Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove.

Ukupna investicija Projekta 2. faze uređenja Gaveznice iznosi preko 220 000 kn, čiji je najveći dio u iznosu od cca 110 000 kn financirala Varaždinska županija putem svoje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Dio projekta financiran je i sredstvima Ministarstva turizma, odobrenim u sklopu Programa poticanja inovacija u turizmu "Inovativni turizam" u 2012. godini, dok je ostatak u iznosu od cca 70 000 kn financiran sredstvima Grada Lepoglave TKICA – nositelja koncesijskog odobrenja, Turističke zajednice Grada Lepoglave i Udruge Agroturistički klaster, koji su partneri na projektu. Veliku pomoć i angažman prilikom uređenja, održavanja i prezentacije lokaliteta pružili su i članovi Udruge "Lepoglavski ahat".

Komentari