smanjena proračunska sredstva

Lepoglavski Savjet za razvoj civilnog društva predstavio prijedlog natječaja za projekte i programe udruga

Objavljeno: 03.01.2017. 08:33

Foto: Grad Lepoglava

Budući da je Grad Lepoglava usvojio Proračun za 2017. stečeni su uvjeti za raspisivanje javnog natječaja za projekte i programe gradskih organizacija civilnog društva, a o čemu se raspravljalo na sjednici lepoglavskog Savjeta za razvoj civilnog društva.

Sjednicu je vodila predsjednica Savjeta, Miljenka Varović, a prisutni članovi su otvorili pitanje redefiniranja civilnog društva s područja Grada Lepoglave, pritom napominjući kako se prioritetna područja ne mogu tumačiti kao ekskluzivno pravo financiranja pojedinih udruga, jer je temelj kvalitete projekta njegov sadržaj, a ne podnositelj.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i Savjetnica za poslove gradonačelnika i gradskog vijeća Maja Poje predstavili su prijedlog natječaja za projekte i programe organizacija civilnog društva grada Lepoglave za 2017. godinu istaknuvši pritom činjenicu da su, uslijed poreznih i drugih reformi proračunska sredstva smanjen za 47% što je rezultiralo sporijim uplaćivanjem sredstava udrugama, a što će se vjerojatno dogoditi i sljedeće godine.

Lidija Patekar, predstavnica ureda Državne uprave u Varaždinskoj županiji u Savjetu za razvoj civilnog društva grada Lepoglave skrenula je pažnju prisutnima na obveze koje proizlaze iz Zakona o udrugama, a koje se još uvijek svi ne pridržavaju.

Patekar je pritom istaknula kako se tu, između ostalog, radi i o obvezi dostave zapisnika sa svih održanih sjednica skupština udruga bez obzira da li su sjednice bile izborne ili redovne, odnosno bez obzira da li je ostalo isto vodstvo u tim udrugama.

 

Komentari