iz prve ruke

Maruševec žali za svojim župnikom, a mi vam donosimo svjedočanstvo o njegovim posljednjim trenucima

Objavljeno: 28.02.2017. 16:25

Zadnja izmjena: 28.02.2017. 17:10

Iznenadna smrt maruševečkog župnika Mezaka i dalje je glavna tema među mještanima i svima onima koji su ga poznavali. Ovdje vam donosimo priču osobe koja je prva priskočila župniku u pomoć i pokušala sve ne bi li mu spasila život.

Nada Selci je iz Špišić Bukovice, okolica Virovitice, a upravo je jučer došla kod svoje kćeri i zeta u posjet, koji oboje rade u obližnjem adventističkom učilištu. Gospođa Nada je povela svoja dva unuka u uobičajenu šetnju i našla se kod župnog voćnjaka upravo u trenutku kad je župnik pao na tlo s ljestava. Nije se dala smesti i odmah je otrčala do najbliže kuće, gdje je pozvala u pomoć. 

- Uopće ni ne znam kako se gospodin zove, nismo se ni stigli predstaviti. On je pozvao hitnu pomoć i pomogao mi da župnika okrenemo na bok. - iznosi svoju priču Nada, na koju je cijeli događaj ostavio snažan dojam.

'Čula sam zadnji izdisaj...'

Nada je godinama radila kao medicinska sestra, tako da je odmah počela s reanimacijom. Napipala je puls i činilo se da bi onesviješteni župnik mogao preživjeti. Hitna je pomoć odmah krenula i usput su davali dodatne instrukcije što treba napraviti, čega su se Nada i susjed pridržavali. Nažalost, unatoč naporima možda svega minutu-dvije kasnije, puls je prestao.

- Točno sam čula taj agonalni izdisaj. - govori Nada, koja se u svojoj medicinskoj službi ipak nije često susretala s ovakvim situacijama. Prema njezinim riječima, Hitna pomoć je došla za nekih 5 minuta, odmah su dali dvije injekcije adrenalina i pokušali s elektrošokom oživjeti župnika - no, nažalost, smrt je bila jača. Dodatnu dramatiku cijelom događaju daje činjenica da su sve to gledali i Nadini unuci - dječaci od 8 i 6 godina. 

Za utjehu ostaje spoznaja da je župnik preminuo okružen ljudima koji su mu iskreno željeli pomoći. Misa zadušnica za vlč. Mezaka bit će u četvrtak u 2, nakon čega će biti sahranjen na groblju u mjestu gdje je proveo 35 godina službe.

Komentari