Međimurci u službenom posjetu Primorcima

Objavljeno: 03.06.2011. 12:05

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Međimurska županija

Izaslanstvo Međimurske županije boravilo je u službenom posjetu kod prijateljske Primorsko-goranske županije.

Međimurska i Primorsko-goranska županija unatoč prostornoj udaljenosti, imaju mnogo toga zajedničkog. Prvenstveno se to odnosi na mentalitet ljudi, radne navike, ali i okrenutosti prema održivom razvoju. Suradnja između županija moguća je kroz gospodarsku suradnju, ali i razmjeni iskustava prvenstveno u razvoju obrazovnog sustava.

Zaključci su to dvodnevnom posjeta izaslanstva Međimurske županije Hrvatskom primorju.

Prostorno sedam puta veća od Međimurske županije sa svojih 306 tisuća stanovnika, Primorsko-goranska županija među vodećim je hrvatskim regijama što se tiče industrijske proizvodnje, ali i turizma. Preko dva milijuna noćenja, što čini petinu hrvatskog turističkog prometa, izuzetna je prilika i za međimursko gospodarstvo koje na obalu može plasirati svoje proizvode.

Kako je naglasio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, Međimurje i Međimurci kod njih slove za vrijedne i po mentalitetu srodne ljude, što znatno potpomaže svekolikoj suradnji.

Međimursko izaslanstvo posjetilo je i novoizgrađeni kampus Sveučilišta u Rijeci, čija je prva faza nedavno otvorena na prostoru bivše vojarne na Trsatu. U njega je država uložila oko  600 milijuna kuna,  a izgrađene su zgrade nekoliko fakulteta, studentskog restorana, a slijedi i gradnja smještajnih paviljona.

Razgledali su i Centar za palijativnu skrb Obiteljskog centra Rijeka,  Hrvatsku gospodarsku komoru Županijsku komoru Rijeka, Muzej Mošćenice u Mošćenicama te Ustanovu "Ivan Matetić Ronjgov" u Ronjgama.


Komentari