veliki uspjeh varaždinca

Antonio Tkalec jedini u ovom dijelu Europe s duhovnom glazbom stekao status slobodnog umjetnika

Objavljeno: 16.11.2016. 19:40

Zadnja izmjena: 16.11.2016. 20:30

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) bogatija je za još jednog profesionalnog glazbenika. Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) je temeljem dugogodišnjeg javnog rada Antonija Tkaleca predložilo ovog varaždinskog glazbenika HZSU-u kao kandidata za status samostalnog umjetnika. Komisija je prihvatila prijedlog kandidata te ga poslala u Ministarstvo kulture koje je dalo konačno odobrenje. 

- Umjetničko stvaralaštvo i javno djelovanje Antonia Tkaleca po kvaliteti, originalnosti, 
kreativnosti i stručnom dostignuću predstavlja zamjetan doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti. - riječi su kojima je ministar nadležan za kulturu objasnio odluku Ministarstva.

Koliko je ovo priznanje veliko i značajno te koliko visoko postavljeni kriteriji za priznanje, govori i činjenica da je Antonio tek drugi glazbenik u Varaždinskoj županiji sa ovim statusom, a jedini u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe kojemu je to uspjelo u duhovnoj glazbi. 

Strogi kriteriji

Da bi netko u tome uspio, nije dovoljno da se "bavi" glazbom, već njegov mora rad javno priznat, što znači da javnost mora biti upoznata sa glabenikovim djelovanjem, da se njegova glazba emitira na radiopostajama, televijziji, festivalima, koncertima i drugim nastupima, a sve mora biti evidentirano minutažom u ZAMP-u.

- Kad sam dobio vijest da mi je odobren status, odsjekle su mi se noge! Naime, cijeli sam život radio da bi dospio do ovoga. Mnogi misle da ja odem za vikend negdje malo pjevati i kroz tjedan spavam do podne, ali moja stvarnost je potpuno drugačija. Morao sam imati iza sebe minimalno pet godina javnog i od struke priznatog djelovanja i veliku minutažu javno priznate skladane glazbe - rekao je Antonio povodom ovog velikog priznanja.

"Nudili mi glazbu od 'više koristi'"

Kod njega, kako ističe, radni dan počinje jako rano u studiju i završava jako kasno. Godišnje napravimi više od 50 tisuća kilometara autom putujući na nastupe. Šest godina je, otkriva, nosio prijavu za status i svaki put su ga odbijali. Razlog?

- Duhovna glazba nije bila nešto što su smatrali značajnim doprinosom hrvatskoj kulturi. No, moj trud u glazbi je zaista plodan i sada me jednostavno nisu mogli odbiti. U karijeri su mi stalno nudili da uđem u komercijalnu glazbu jer ću imati "više koristi", ali ja sam danas beskrajno Bogu zahvalan što mi je dao snage da ustrajem - kaže.

Za kraj, želi da njegov uspjeh bude poruka svima onima koji se boje slijediti svoje snove: - Ja sam ih slijedio, ali sam i mukotrpno radio na njihovom ostvarenju. - izjavio je povodom vijesti o priznaju radosni Antonio Tkalec.

 

Komentari