sufinanciranje obnove

Ministarstvo objavilo Poziv na dostavu prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Objavljeno: 19.10.2016. 09:47

Foto: Ilustracija

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u ponedjeljak je objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Višestambenom zgradom se smatra svaka zgrada u kojoj se najmanje 66% korisne površine zgrade koristi za stanovanje, koja ima tri ili više stambenih jedinica i kojom upravlja upravitelj zgrade.

Korisnici sredstava su suvlasnici višestambenih zgrada, a prijave u njihovo ime podnosi upravitelj zgrade ili predstavnik suvlasnika.

Kako bi se prijavila na ovaj Poziv, višestambena zgrada mora ispuniti odgovarajući uvjet, a to je da ima 50% uštedu energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini.

Najniži iznos prihvatljivih sredstava koji prijavitelji mogu tražiti po jednoj stambenoj zgradi je 150 tisuća kuna, a najviši 16 milijuna i 500 tisuća kuna.

Projektna dokumentacija sufinancira se u iznosu od 85%, a uključuje izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata prije i poslije energetske obnove zgrade i glavni projekt.

Provedba energetske obnove na zgradi, stručni nadzor građenja i projektantski nadzor se sufinanciraju u iznosu od 60% prihvatljivih troškova.

Financiraju se radovi obnove ovojnice zgrade, zamjene sustava grijanja, zamjene unutarnje rasvjete i uvođenje obnovljivih izvora energije.

Ovim Pozivom počinju se trošiti sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ovo je prvi u nizu poziva koji će objavljivati do isteka financijskih sredstava, a rok za podnošenje projektnog prijedloga je 90 dana.

Ministarstvo za studeni najavljuje objavu Poziva za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Komentari