Mundus na koljenima, uskoro stečaj još tri tvrtke kćeri

Objavljeno: 17.03.2011. 14:09

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Andrej Svoger / CROPIX

Varaždinska drvna kompanija Mundus je na koljenima. U tvrtki Mundus VTS već je otvoren stečaj, a isto se sprema i tvrtkama Mundus Tvornica stolaca, Mundus Tvornica namještaja i Mundus Transporti i usluge. Prosječno, svaka je od tih tvrtki u blokadi sedam godina, a dužne su preko 70 milijuna kuna!

Trgovački sud u Varaždinu još je prošli tjedan otvorio stečaj tvrtke Mundus VTS. Ta je tvrtka kćer varaždinske drvne kompanije Mundus do stečaja bila u neprekidnoj blokadi čak 2583 dana, odnosno nešto više od sedam godina, a dugovi tvrtke procijenjuju se na više od 48 milijuna kuna.

Otplata tog dugovanja bit će izgleda nemoguća misija budući da je tvrtka "prijavila" imovinu vrijednosti od tek oko 5,3 milijuna kuna. U Mundusu VTS-u radila su 132 radnika. Za stečajnog upravitelja imenovan je Želimir Uršulin, kojem bi vjerovnici u roku od 30 dana trebali prijaviti svoja potraživanja.

Stečaj i u Tvornici stolaca, Tvornici namještaja i Transporti i usluge?

Stečaj se sprema i u još tri tvrtke kćeri posrnule kompanije Mundus. Na Trgovačkom sudu u Varaždinu u četvrtak su održana prva ročišta za pokretanje stečaja u tvrtkama Mundus Tvornica stolica, Mundus Tvornica namještaja i Mundus Transport i usluge. Kako je utvrđeno, Mundus Tvornica stolaca ne radi već 15 godina i nema zaposlenih osim direktora. Tvrtka je u neprekidnoj blokadi 5271 dan, odnosno više od 14 godina, a dug tvrtke iznosi 1,79 milijuna kuna.

Slična situacija je i u Mundus Tvornici namještaja koja također osim direktora nema drugih zaposlenih i ne posluje od 1999. godine. Tvrtka je u neprekidnoj blokadi 1082 dana, odnosno gotovo tri godine. Dužni su nešto manje od milijun kuna.

Mundus Transporti i usluge su pak u neprekidnoj blokadi već 2774 dana ili gotovo 7 i pol godina. Prema dobavljačima su dužni 19,5 milijuna kuna, a još 21,3 milijuna kuna duguju Poreznoj upravi i za doprinose. U toj je tvrtki do siječnja radilo četrdesetak zaposlenika, a posljednju plaću primili su za listopad prošle godine.

Pokretanje stečaja u tim tvrtkama vrlo je izgledno, a Trgovački sud u Varaždinu svoju će odluku dostaviti pismenim putem.


FOTO: Andrej Svoger / CROPIX



Komentari