promjena obrazovnog sustava

Na sjednici Savjeta za gospodarstvo zaključeno da treba povećati plaće u realnom sektoru

Objavljeno: 29.01.2017. 09:38

Zadnja izmjena: 29.01.2017. 09:38

Foto: Varaždinska županija

Na sjednici Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, Branka Šaško, v.d. predstojnice HZZ-a Regionalnog ureda Varaždin u svojoj je prezentaciji govorila o stanju na tržištu rada Varaždinske županije, mjerama aktivne politike zapošljavanja, edukacijama i programima prekvalifikacije koje provodi HZZ.

Također, Branka Šaško se osvrnula i na činjenicu da, iako Varaždinska županija bilježi pad nezaposlenosti, i dalje postoji neravnoteža u ponudi i potražnji na tržištu rada.

Na sjednici je zaključeno da, kako bi se povećala motiviranost mladih da upisuju zanimanja za koje postoji potreba u lokalnoj sredini, te da bi se time smanjio gubitak radne snage na tržištu rada, potrebno je raditi na povećanju plaća u realnom sektoru, posebno s obzirom na činjenicu da je prerađivačka industrija jedan od pokretača gospodarskog razvoja u ovom dijelu Hrvatske, i koja je većinom izvozno orijentirana, te raditi i dalje na promjeni obrazovnog sustava.

 Osim toga, potrebna je podrška države u djelatnostima gdje su niske plaće. Stoga je potrebno jačati suradnju s tijelima na državnoj razini, te i dalje raditi na informiranju mladih o potrebama za radnom snagom na lokalnom tržištu rada.

Komentari