Nostalgični izlet u prošlost

NEMA ČEGA NEMA Na Kazališnom trgu danas možete nabaviti ploče Bowieja, Doorsa i mnogih drugih legendi

Objavljeno: 10.09.2016. 11:32

Zadnja izmjena: 10.09.2016. 12:33

Na varaždinskom Kazališnom trgu danas u 10 započeo je Sajam starih ploča na kojemu sve do 18 sati možete povoljno nabaviti iznimno kvalitetne vinilne zapise iz starih vremena.

Na ukupno šest štandova ponuđene su bogate kolekcije ploča od klasike, jazz i šansone do - u najvećem broju - legendi rocka, punka, elektronike, psihodelije i svega onoga što se slušalo i kupovalo u vremenima prije pojave CD-ova. Dobra je to prilika za starije generacije da se malo vrate u svoju lijepu prošlost, a za mlađe je ovo sjajna mogućnost da se nauče o glazbi iz vremena prije pojava em-pe-trica, YouTubea i ostalih digitalnih formi.

Mladen je domaći trgovac, prodaje samo viškove i duplikate - jer one vrijedne unikate ne bi dao ni za kakvu cijenu. 

Zdenko Erceg zvani Archie i njegova supruga Josipa dolaze iz Zagreba, gdje imaju vlastitu trgovinu pločama. Zdenko skuplja ploče već dulje od 40 godina, ovo što prodaje samo je dio njegove prebogate kolekcije, također samo viškovi i duplikati. U ovom su biznisu već dvadeset godina, taman kad su ljudi počeli shvaćati da CD-i ne mogu zamijeniti ploče - ni po ljepoti omotnica, ni po karakterističnom zvuku šuškanja. Upadam upravo u trenutku gdje neki mladić kupuje iznimnno rijekti album psihodeličnog banda Quintessence. Očito ima onih iz novijih generacija koji znaju što se tada zbivalo i što vrijedi.

Osobni povratak u prošlost

Za mene ovo nije bio samo još jedan novinarski zadatak, nego i povratak u one dane kad sam redovito nabavljao ploče, pa ih onda satima slušao sam ili s društvom na nekom tulumu. Teško je mladima danas objasniti redovnu naviku moje generacije da se okupimo doma samo zato da bi poslušali neki novi album. Većinu ploča sam izgubio tijekom rata, sačuvale su se samo one koje sam bio posudio frendovima.

Srećom, danas sam krenuo praznog novčanika, inače bih na ovom sajmu vjerojatno potrošio tisuće kuna. Ako vama lova nije problem ili ako ste disciplinirani kupac - ovo je mjesto gdje danas definitivno trebate svratiti. Ukoliko ne možete - onda barem pogledajte naše fotke.

I pustite si neku staru stvar, Beatlese ili Ramonese, Floyde ili Hendrixa, Doorse ili Bowieja - bilo koju stvar ili album kakvi se nikada više neće ponoviti.

Komentari