Obilježavanje svjetskog dana beskućnika 10. listopada

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 02.10.2013. 14:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Hrvatska Mreža za beskućnike i Udruga "Novi put" Varaždin dana 10. listopada 2013. godine obilježavaju Svjetski dan beskućnika.

Povodom toga u četvrtak 10. listopada godine održat će se akcija u 11:55 sati na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu kao i u ostalim većima gradovima diljem Hrvatske (Zagreb, Karlovac Pula, Rijeka, Split).

U sklopu akcije postavljen će biti štand na kojem će se dijeliti promotivni materijali Mreže i Udruge te prodavati časopis Ulične svjetiljke, a u 11:55 na simboličan način će se obilježiti  beskućništvo.

U Hrvatskoj se ponekad može čuti mišljenje da beskućništvo nije ozbiljan problem s obzirom na to da nije značajno brojčano zastupljeno pa se time onda i opravdava nedovoljna posvećenost sustava u bavljenju njime. No, kao što je poznato, je li neki problem "ozbiljan" ne određuje samo njihova incidencija odnosno brojčana zastupljenost, već i težina problematike.

A beskućništvo po svojoj težini i složenosti u brojnim aspektima zasigurno možemo ubrojiti u sam vrh socijalnih problema. Važno je da postanemo svjesni njihovih problema i pokušamo im pomoći na najbolji mogući način. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i sudjelujete u Akciji i pomognete da skrenemo pozornost na probleme beskućništva.

Hrvatska mreža za beskućnike registrirana je u svibnju 2013. godine u Zagrebu. Osnivači mreže su pravni subjekti koji djeluju na području beskućništva i socijalne isključenosti. Udruga Most Split, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Franjevački svjetovni red Trsat, Udruga Milosrđe, Udruga Novi put Varaždin, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Zaklada Eko S.O.S. Zagreb.

Nakon višegodišnjeg neformalnog funkcioniranja predstavnici sedam organizacija formirali su Hrvatsku mrežu za beskućnike kao nacionalnu, nevladinu organizaciju udruženih pravnih osoba koje skrbe o beskućnicima i sličnim socijalno isključenim skupinama građana te fizičkih osoba koje doprinose skrbi o beskućnicima i sličnim socijalno isključenim skupinama građana, nastala dobrovoljnim udruživanjem radi unapređenja skrbi o beskućnicima, suradnje i promicanja prava beskućnika i sličnih socijalno isključenih skupina građana. Više informacija možete dobiti na web stranici www.beskucnici.info.

Udruga "Novi put" osnovana je 2010. godine u Varaždinu. Organizirana je kao nevladina, nepolitička i neprofitabilana organizacija čiji je cilj promicanje, razvoj i unapređenje skrbi o beskućnicima, pružanje stručne i savjetodavne pomoći, te stručno osmišljavanje, izrada i realizacija projekata kojima se unapređuje kvaliteta života beskućnika.

Udruga neposredno ili posredno pruža humanitarnu pomoć krajnjim korisnicima kojima je ta pomoć najpotrebnija u vidu novca, robe i usluga bez naknade i bez bilo kojeg vida diskriminacije u pogledu odabira krajnjih korisnika pomoći.

Djelatnosti Udruge mogu provoditi volonteri, profesionalni djelatnici i stručni suradnici.

Više informacija možete dobiti ukoliko nas kontaktirate na mail: [email protected], telefon: 042/ 230 700, na lokaciji Vodnikova 6, 42 000 Varaždin i preko facebook stranice. Žiro račun udruge:  HR902360000-1102236134 Zagrebačka banka.

Komentari