Održana svečanost povodom 70. obljetnice mučeničke smrti župnika Matije Žigrovića

Objavljeno: 17.07.2013. 19:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Biskupija-varazdinska.hr

Spomen na 70. obljetnicu mučeničke smrti župnika Matije Žigrovića održan je u nedjelju, 14. srpnja u Krapini i Gornjem Jesenju.

Započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod franjevačke grobnice na mjesnome groblju u Krapini, u kojoj je pokopan nakon što mu je izmučeno i iznakaženo tijelo pronađeno 29. srpnja 1943. u rječici Krapinčici.

Vijence su položili pokojnikova rodbina, predstavnici župa i općina Gornje Jesenje i Sv. Ivan Zelina, Udruge "Macelj 1945." i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina.

Molitvu za pokojnika i blagoslov groba predvodio je gornjojesenjski župnik cistercit o. Josip Krčmar.

Slijedilo je predavanje u vjeronaučnoj dvorani u Gornjem Jesenju novinara i publiciste Damira Borovčaka "Župnik Matija Žigrović – preteča maceljskih žrtava" u kojemu je, uz ostalo iznio kratki životopis ubijenog župnika.

Nakon predavanja u vjeronaučnoj dvorani otvorena je izložba "Žrtve, mučenici Varaždinske biskupije stradali u ratnim i poratnim progonima II. svjetskog rata", na kojoj su objavljene slike i životopisi 35 svećenika rođenih ili stradalih na području današnje Varaždinske biskupije. Objavljeni su i podaci o četiri ubijene redovnice i tri svećenička pripravnika te nekoliko sačuvanih predmeta župnika Žigrovića.

Koncelebriranu misu u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak uz sudjelovanje bednjanskoga dekana i župnika u Vrbnom Stjepana Voriha, dosadašnjeg kapelana u Pitomači a novoimenovanog župnika Gornjeg Jesenja Danijela Hercega i biskupova tajnika Marka Štefanca. 

Nakon mise u prigodnoj svečanosti u općinskome domu predsjednik varaždinskoga Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan dodijelio je zahvalnice istaknutim osobama i ustanovama, koje su na bilo koji način pridonijele sjećanju na mučenika Žigrovića.

Komentari