starije od uskrsa

Palili smo ih i prije no što smo primili kršćanstvo - evo fotki koje smo napravili jučer navečer

Objavljeno: 16.04.2017. 12:54

Zadnja izmjena: 16.04.2017. 12:54

Foto: Viktor Hranić

Prošlu smo večer proveli na terenu - posjetili smo Lipovnik, Koškovec i Jerovec te snimili paljenje vuzemnica. I kao što svjedoče naše fotografije - bilo je uistinu zabavno i spektakularno.

Paljenje vatre kao simbolički početak proljeća postoji kao običaj još od davnina, čak i puno prije no što su Hrvati primili kršćanstvo. Zapravo, najveći kršćanski blagdan Uskrsa u svom korijenu ima riječ "krijes" - tako da sama riječ "uskrs" znači "uz krijes". I to je jasan znak da se vatra palila puno prije no što je uveden kršćanski blagdan uskrsnuća kao početak proljeća. Izvorna novozavjetna riječ za uskrsnuće glasi 'ustajanje' (anastasis), nema veze s bilo kakvim paljenjem vatre.

Vuzemnicama i paljenjem krijesa naši su preci obilježavali "paljenje Sunca". No, naziv "vuzemnica" došao je puno kasnije od riječi "Vazam" što je starohrvatska riječ za Pashu, židovski blagdan tijekom kojega je - prema Bibliji - razapet Isus. Danas su vuzemnice nezaobilazan dio Velike Subote, a kod nekih one izazivaju i negodovanje, jer se pitaju nisu li se te velike količine drva moglo pokloniti onima koji nemaju za ogrjev. Unatoč i ovakvim prigovorima, vuzemnice gore već tisućljećima. Pogledajte našu fotogaleriju i svakako nam pošaljite i svoje fotke. Neke su već stigle - čekamo ih još!

Komentari