stanje kulturnih dobara

Pomoćnik ministra kulture posjetio Vinicu: "Održat ću sastanak u Ministarstvu na temu Arboretum Opeka"

Objavljeno: 18.08.2016. 15:56

Zadnja izmjena: 18.08.2016. 15:58

Pomoćnik ministra kulture, Davor Trupković posjetio je danas Općinu Vinica, u pratnji Anđelka Stričaka te dr.sc. Josipa Križanića, HDZ ovih kandidata na prijevremenim parlamentarnim izborima. Uz načelnika Marijana Kostanjevca goste su dočakali i Marijan Mihalić, predsjednik Općinskog vijeća te Mirjana Jambriško , zamjenica načelnika te je održan radni sastanak.

Sastanku je prisustvovao i Željko Trstenjak, pročelnik Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Tijekom sastanka, načelnik je upoznao Trupkovića sa stanjem kulturnih dobara na području Općine Vinica kao i s projektima zaštite i korištenja kulturnih dobara koje Općina Vinica priprema, zbog apliciranja na javne pozive i natječaje pojedinih EU fondova.

Nakon sastanka domaćini su sa svojim gostima obišli park Arboretum Opeka i dvorac te crkvu sv. Marka Ev. u Marčanu.

Načelnik i pomoćnik ministra složili su se kako je projekt Arboretuma Opeka značajan, kako za regiju, tako i za Hrvatsku, a načelnik je izvjestio pomoćnika ministra kako je Općina bila više od 3 godine isključena iz svih planova i aktivnosti iako je, kako kaže, upozoravao kako problem revitalizacije mora biti državni i nadstranački i da ne smije služiti u svrhu ni jedne političke opcije.

"Dvorac kao nacionalni turistički raritet"

- Upravo zbog takvog načina rada i pristupa danas smo tu gdje jesmo, iako se kroz pripremu projektne dokumentacije od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda ipak nešto napravilo - istaknuo je Kostanjevac. 

Pomoćnik ministra osvrnuo se na stanje parka i dvorca te je nakon obilaska izjavio da je zapanjen trenutnom situacijom istaknuvši da zbog važnosti i značaja u povijesnom i kulturnom smislu, Arboretum mora biti prepoznat i kao nacionalni turistički raritet. Složio se kako nema mjesta politici već struka mora odraditi svoj posao kako bi se nakon pripreme dokumentacije cijala priča mogla kandidirati prema EU fondovima.

Pomoćnik ministra je na kraju izrazio želju da mladi i stručni ljudi nakon fazne provedbe projekta, ostanu raditi upravo u Arboretumu, a najavio je i da će se 31. kolovoza održati sastanak u Ministarstvu kulture na temu Arboretuma Opeka.

Komentari