otvorena do 30. studenog

FOTO: Posjetili smo izložbu o 380. obljetnici Prve gimnazije - bogata povijest u brojnim izlošcima

Objavljeno: 09.11.2016. 20:32

Zadnja izmjena: 09.11.2016. 21:41

Foto: Petra Mlinarić

U Gradskom muzeju u Varaždinu u tijeku je zanimljiva izložba o 380. obljetnici Prve gimnazije Varaždin. Posjetili smo izložbu i uz stručno vodstvo razgledali brojne izloške koji uspješno prenose bogatu povijest ove treće najstarije gimnazije u zemlji.

 Izložba je podijeljena u 5 razdoblja gimnazije, koja kronološki slijede sve promjene koje su je zadesile, a svako razdoblje je predstavljeno legendom za lakše snalaženje. 

Tako se mogu pratiti i zgrade u kojima je gimnazija obitavala, naime, prva zgrada gimnazije je izgrađena od drvenih stupaca na mjestu današnjeg Biskupskog ordinarijata koja je stradala u velikom požaru 1648. godine.

Prilikom ovog besplatnog vodstva za građane razgovarali smo s muzejskom savjetnicom Spomenkom Težak koja je istaknula kako se multimedijskim sadržajima želi približiti bogata povijest gimnazije, te se zajedno s građanima kreirala baza nekadašnjih polaznika i tako se dokumentirao nekadašnji život profesora i učenika.

- Ono što je zanimljivo na ovoj izložbi jest da su predstavljeni radovi učenika i profesora koji su bili istaknuta imena, ne samo u varaždinskom javnom, društvenom i kulturnom životu, već i u cijeloj zemlji. - rekla je savjetnica.

Izložba uistinu sadrži brojne zanimljive izloške, pa se tako može razgledati sve od pravila za đake, nekadašnjih herbarija, đačkih knjižica iz davnih vremena, ili čak možete u popisu polaznika pronaći svoje daleke pretke. 

Također se može vidjeti i narodna nošnja Vidovca koja se igrom slučaja našla kao izložbeni primjerak. Naime, na obljetnici velike 300 godišnjice, jedna bivša učenica se pojavila u narodnoj nošnji koju je potom poklonila gimnaziji, a koja prikazuje bogatstvo tradicijskog života. 

Brojni posjetitelji svih uzrasta posjećuju izložbu, a bit će otvorena sve do 30. studenog. 

 

 

Komentari