Varaždinski klub kolekcionara

Pošta za vrijeme Špancirfesta u stilu starih vremena, a uskoro bi se trebala izdati i prigodna poštanska marka

Objavljeno: 28.08.2016. 16:17

Foto: Varaždinski klub kolekcionara

Varaždinski klub kolekcionara ističe da je 18., rođendanski Špancirfest dostojno obilježen izdavanjem prigodnog žiga i prigodnih omotnica te niza popratnih događanja.

Prigodni žig bilo je moguće dobiti u sklopu Glavnoga poštanskog ureda na Trgu Slobode 9 u Varaždinu. Djelatnici Hrvatske pošte uredili su šalter u stilu starih vremena. Poštarica je bila obučena u staru uniformu, a na stolu se našla stara pisača mašina i stari dokumenti poštanskog ureda. Zainteresirani su mogli pošiljke pečatiti žigom i voštanim pečatom.

Špancirfest je tako popraćen izdavanjem prigodnih omotnica, prigodnih listova i prigodnog žiga. Tom prigodom predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković poklonio je predsjednici Turističke zajednice grada Varaždin Jeleni Toth tri prigodne omotnice s brojem No 000 i tri prigodna lista s vedutama starog Varaždina, sve s prigodnim žigom.

Zanimljivo je da je cijelo vrijeme Špancirfesta prigodnu omotnicu s prigodnim žigom bilo moguće dobiti i kod gradskog notara Krunoslava Čole. On se pobrinuo da se pritom koriste pepeljuge (cinderelle – ukrasne naljepnice u obliku poštanske marke), koje je i sam izdao povodom 240. obljetnice od velikog požara u Varaždinu.

Sve zajedno urodilo je inicijativom Varaždinskog kluba kolekcionara, zajedno s Turističkom zajednicom grada Varaždin, da se tijekom rujna 2016. podnese zahtjev Hrvatskoj pošti za izdavanjem prigodne poštanske marke. Po protokolu Hrvatske pošte, zahtjev je potrebno podnijeti minimalno 18 mjeseci prije potrebnog izdavanja prigodne marke. Prigodna poštanska marka tako bi se izdala povodom jubilarnog 20. Špancirfesta 2018. godine.

Komentari