srednjovjekovne svečanosti

POVIJESNO SCENSKI SPEKTAKL - Viteški red sv. Nikole osvojio Veliki Tabor

Objavljeno: 27.09.2016. 16:28

Zadnja izmjena: 27.09.2016. 19:08

Foto: Goran Gluhak

"Muzeji hrvatskog zagorja" u  Velikom su Taboru, proteklog vikenda održali treće ovogodišnje Srednjovjekovne svečanosti. Plemićki grad ovog su puta osvojili hrabri vitezovi iz Varaždina, vitezovi iz Viteškog reda sv. Nikole.

Kroz povijesno – scenski spektakl prezentirali su segmente iz srednjovjekovnog života – prikaz srednjovjekovnog sudskog procesa kao institucije, "Jus gladijus" i instituciju" Božjeg suda" , prikaz zabave u srednjem vijeku, prikaz srednjovjekovnih borbenih taktika sa streličarima i kopljanicima, dvoboj vitezova, te streličarski turnir koji je zamišljen u interakciji s publikom.

Brojna publika s oduševljenjem je pratila glazbeno – scenski program, od srednjovjekovnih i renesansnih plesova do lutkarskih i žonglerskih predstava. U programu su sudjelovali i Desinićki kuburaši, Studio povijesnog plesa Divertimento, Plesna družba Veronika Desinićka, flautistica Doroteja Ivanjko, srednjovjekovno lutkarsko kazalište Loculatori, žongleri Razbibriga i glazbeni sastav Celtic Fantasy i naravno pripadnici Viteškog reda svetog Nikole iz Varaždina kao glavna atrakcija.

Publika je tako na zabavan način naučila ponešto iz povijesti i kulture Hrvatske iz srednjovjekovnog razdoblja.

Komentari