Predstavnici romskih naselja na sastanku kod župana

Objavljeno: 03.06.2011. 16:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Na inicijativu gospodina Milana Ignaca, predstavnika Roma Međimurske županije, te predstavnika Roma naselja Strmca Podravskog, u Županijskoj palači u Varaždinu danas je održan radni sastanak na kojem se razgovaralo o problemima romske manjine, posebno u naselju Strmec Podravski, koji se najviše odnose na uvjete stanovanja i komunalnu infrastrukturu, i izgradnju multifunkcionalnog objekta u naselju.

Predstavnici Roma Milan Ignac, Eduard i Zlatko Oršuš izvijestili su prisutne, među kojima su bili i predstavnici Varaždinske županije, općina Petrijanec i Cestica, VARKOM d.d., HEP - ODS d.o.o. Elektra Varaždin i Centra za socijalnu skrb Varaždin o svojim problemima koji se u najvećoj mjeri dotiču nepostojanja priključaka za vodu, nemogućnosti plaćanja električne energije i odvoza smeća, kao i probleme sakupljanja sekundarnih sirovina.

Sastanku je nazočio i Nazif Memedi, saborski zastupnik za romsku nacionalnu manjinu koji je ponovo sredstva za izgradnju vodovodne mreže u iznosu od 700 tisuća kuna do rujna ove godine.

Ukazano je i na važnost obrazovanja pripadnika romske manjine od predškolskog uzrasta do visokog obrazovanja kao bitnog faktora za socijalizaciju i osobni razvoj pojedinca te njegovu uključenost i doprinos razvoju društva.

Sastanku su nazočili i župan Varaždinske županije Predrag Štromar te zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica koji su u ime Županije obećali maksimalnu pomoć oko otvorenih pitanja, ali i konstatirali kako Županija sva otvorena pitanja romske manjine može rješavati uz maksimalno uključivanje samih Roma, kao i zajednički angažman općine Cestica, Petrijanec te svih nadležnosti državnih institucija.


Komentari