rasprava o ključnim temama

Premijer održao prvi sastanak sa županima: 'Županije neće odustati od decentralizacije!'

Objavljeno: 19.12.2016. 18:51

Zadnja izmjena: 19.12.2016. 18:59

Foto: Varaždinska županija

Na današnjem prvom sastanku premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina raspravljalo se o ključnim temama iz područja regionalne i lokalne vlasti, a župani su premijeru predstavili i strateške projekte svojih županija.

Premijer je ovom prilikom naglasio kako je za ravnomjeran razvoj i normalno funkcioniranje središnje državne vlasti izrazito važno da Vlada i predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica usko surađuju i redovito komuniciraju, te će se ovakvi sastanci održavati najmanje jednom godišnje. 

Potom je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Goran Pauk napomenuo kako županije neće odustati od decentralizacije.

- Odlučni smo postati nezaobilazna karika u promišljanju budućeg ustroja Republike Hrvatske. Snažno i dalje zagovaramo jačanje ovlasti i nadležnosti županija te mogućnost da barem jednim dijelom sami odlučujemo o prihodima i oblikovanju proračuna - rekao je predsjednik Pauk.

'Više zadataka, a manje novaca'

Na sastanku je sudjelovao i župan Varaždinske županije, Predrag Štromar koji ističe kako je premijer, uz sve ministre za to da se decentralizacija ostvari i kako se ide u tom smjeru, no potrebno je izraditi analize o tome koje djelatnosti bi se s državne razine mogle prenijeti na lokalnu i regionalnu samoupravu.

- Ministar financija, Zdravko Marić će do svibnja napraviti novi prijedlog Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave koji bi trebao uključivati i veća sredstva za županije, gradove i općine. - rekao je župan i pritom dodao kako bi se na sljedećem sastanku u srpnju taj novi proračun trebao predstaviti.

Što misli o takvom načinu funkcioniranja vlade i lokalne i regionalne samouprave, župan je rekao: 'Ako će biti dobar prijedlog zakona i ako će se primjenjivati od 1. siječnja 2018. godine, tada će to biti prvi put da je vlada nešto napravila po pitanju decentralizacije od 2001. godine kada je decentralizirano obrazovanje, zdravstvo, socijalna skrb i vatrogastvo.' 

Također, župan ističe kako premijer Plenković shvaća kako do sada nije bio dobar odnos vlade prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave, te, kako ističe, jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju više zadataka, a manje novaca. 

Novi model financiranja bi se trebao početi primjenjivati od 1. siječnja 2018. godine, no još sljedeće četiri godine će sustav, što se tiče decentralizacije, ostati takav kakav jest.

 

Komentari