Program "Život i običaji v starinske hiže" u Etno parku Gradišće

Objavljeno: 18.10.2013. 07:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: novi-marof.hr

Drugu godinu za redom Etno udruga "Greben" iz Madžareva provodi program očuvanja nematerijalne kulturne baštine pod nazivom "Život i običaji v starinske hiže".

Program se provodi na području Etno parka Gradišće i to zbog velikog interesa osnovnih škola te dječjih vrtića za aktivnosti programa koje su planirano bile i njima namijenjena kao dopuna obilježavanju Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje.

Za djecu su na području Etno parka Gradišće dijele organizirane radionice koje vode članovi i članice Udruge. Jedna skupina razgledava etno zbirku i upoznaje predmete koji su se upotrebljavali pri žetvi, vršenju i mljevenju žita i kukuruza kao i predmete koji su se koristili u pripremi i pečenju kruha, peciva i kolača u krušnoj peći. Osim predmeta učenike se upoznaje s interijerom zagorskih starih kuća, odjećom koju su ljudi nosili i načinom života u tadašnjim obiteljima.

Druga skupina od ukrasnoga papira i slame uz vođenje izrađuje raznovrsne cvjetove koji su se nekada koristili pri ukrašavanju prostorija prigodom svetkovina. U trećoj radionici uči se mijesiti tijesto koje se oblikuje u maštovite oblike i peče u zidanom štednjaku ili krušnoj peći. Četvrta radionica je zamišljena kao kuhinja u kojoj se guli krumpir te peče na ploči štednjaka na drva.  

Organizatori očekuju da će tijekom listopada etno park Gradišće posjetiti više od tristotinjak djece, a među njima će se naći i posjetitelji iz susjednih županija.

Nakon radionica posjetitelji mogu razgledati crkvu Sv. Vida i Sv. Jurja u Madžarevu te perivoj i dvorac plemićke obitelji Erdödy u Novom Marofu.

Komentari