'droga, ovisnost i nasilje'

Promocija knjige Dubravka Klarića: 'Hrvati imaju praksu zlouporabe droge, no i praksu borbe protiv te zlouporabe'

Objavljeno: 28.03.2017. 12:51

Zadnja izmjena: 28.03.2017. 14:02

Foto: Petra Mlinarić

- Namjera mi je uvijek kad napišem nešto, da to ide onima koji su prvi suočeni i koji trebaju stvarati socijalni štit oko mladih ljudi, a to su roditelji. - izjavio je Dubravko Klarić prilikom predstavljanja svoje knjige 'Droga, ovisnosti i nasilje – važna saznanja i korisne informacije za prevenciju i suzbijanje'.

O situaciji u Hrvatskoj naspram one u Europi po pitanju zlouporabe droga Klarić je mišljenja da smo u sredini 'europske scene', što dokazuju, kako kaže, dobri preventivni programi, rad represivnog sustava.

- Nažalost u Hrvatskoj imamo dugu praksu zluopotrebe droga, no imamo i dobru praksu suzbijanja zlouporabe droga. - rekao je Klarić i dodao kako nasilje i agresija prate zlouporabu droga i obratno, te kako je borba protiv droga kontinuirana.

Prema riječima autora knjige, najviše je ovisnika o alkoholu, potom slijedi ovisnost o tabletama, dok treće mjesto pripada ovisnosti o marihuani, a potom dolaze ovisnosti o sintetičkim drogama.

Upravitelj Zaklade sveti Mihovil, Alen Kišić je istaknuo kako Varaždinska županija ne odudara previše od prosjeka.

- Mi smo u jedno situaciji da narkotika ima, policija se bori s time, ali je dobro je to da u posljednjih 4 godina nema povećanja evidentiranih najtežih ovisnika, poput ovisnika o kokainu, heroinu.- rekao je Kišić i zaključio kako se organiziranjem ovakvih tribina nastoji dodatno upozoriti na opasnost ovisnost o narkoticima.

 

Komentari