Sjećanje na žrtve poratnih likvidacija grobištu Ksajpa

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 17.07.2013. 17:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U organizaciji članova Društva za obilježavanje grobišta iz Čakovca i Varaždina održano je u subotu, 13. srpnja na blagdan Majke Božje Bistričke u župi sv. Jelene u Šenkovcu u Međimurju  sjećanje na žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata pogubljenih na grobištu Ksajpa nedaleko Čakovca.

Sjećanje na "nestale" iz starog grada Zrinskih u Čakovcu započeto je misom zadušnicom koju je u župnoj crkvi u Šenkovcu predvodio vlč. vlč Vladimir Kolarić, a potom se molitva nastavila kod spomen križa. 

Pjevanje pod misom i kod spomen križa zbor župe izveo je uz predvođenje mlade orguljašice Maje Breban, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća Josip Kolarić, predsjednik Društva podsjetio je da na području Međimurja postoje četiri masovne grobnice nastale u poratnim danima Drugog svjetskog rata na kojima se članovi udruga, župljani i članovi obitelji stradalih i nestalih okupljaju na molitvu.

Podsjetio je da se unatoč Europskoj i saborskoj deklaraciji o osudi zločina totalitarnog komunističkog režima u odnos prema žrtvama u Hrvatskoj nije promijenio te masovne grobnice na području Međimurja nisu do kraja istražene.

Franjo Talan, član Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja naglasio je kako je prema spomenutom Povjerenstvu upućen prijedlog za uvrštenje u program rada za ovu godinu, za područje  Međimurja, ekshumacija žrtava grobišta "Repova šuma" u Štrigova, i kompletna ekshumacija grobišta Sep, koje je dijelom u zapadnom kraku nasipa ekshumirano od strane Udruge 2009. godine, nakon čega su posmrtni ostaci žrtava dostojno pokopani 23. kolovoza 2010. godine u novosagrađenu grobnicu.

Također je naglasio da je prema spomenutom Povjerenstvu upućen prijedlog za ekshumaciju tijela biskupa Carevića koji je pogubljen i pokopan na području Klanjca u Hrvatskom zagorju, kao i postavljanje spomen obilježja s upisanim imenima pokopanih vojnika na grobljima na kojima su odlukom vlasti 1945. godine odstranjeni nadgrobni spomenici te u ta grobna mjesta pokopani drugi pokojnici i na njima postavljena spomen obilježja.

Molitvu za žrtve grobišta Ksajpa predvodio je vlč Vladimir Kolarić, a sjećanju su prisustvovali i potomci obitelji Ivana Sabola koji se iz starog garda Zrinskih, u kojem je bio zatočen posljednji puta pismom javio na Petrovo 1945. godine.

Komentari