javna rasprava u knjižnici

SLOGA NA TRIBINI U LEPOGLAVI 'Obavezni vojni rok od 4 tjedna nema smisla'

Objavljeno: 01.03.2017. 13:26

Zadnja izmjena: 01.03.2017. 13:37

Jučer se pet sudionika tribine u Lepoglavi - unatoč svim drugim razlikama - složilo u ocjeni da vojni rok u trajanu od 4 tjedna ne bi imao nikakvog smisla. Čak nije bilo ni prevelikog razlikovanja u drugim pitanjima.

Na tribini su sudjelovali bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, vojni analitičar Igor Tabak, pukovnik HV-a Vlado Debeljak, aktivistica iz Centra za mirovne studije Doroteja Šušak te filozof i novinar Željko Porobija. Moderirao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Ispunjena dvorana i prilično aktivna publika pokazali su da je sama tema po sebi već bila puni pogodak, a diskusija je bila ozbiljna i argumentirana. Iznijeti su brojni podaci o broju aktivnih vojnih djelatnika, o sve mizernijim izdvajanjima iz proračuna, o zastarjeloj tehnici kojom raspolaže vojska te o prilično stabilnoj međunarodnoj situaciji.

'Obrazovanje prije svega'

U kontekstu svih tih podataka diskutanti su se prilično lako složili oko toga da je prijedlog koji se provlači kroz medije o 4-tjednom vojnom roku neprihvatljiv. Više je bilo razlika po pitanju treba li nam ikakav vojni rok - koji bi po sadašnjem zakonu trebao iznositi 6 mjeseci.

Dodatno je pitanje treba li rok biti obavezan za sve ili čisto dragovoljan. Svi su govornici istaknuli potrebu da prednost imaju neki drugi problemi, poput obrazovanja u koje treba ubaciti i elemente obučavanja za izvanredne situacije. Tribina je pokazala kako su Lepoglava i cijeli naš kraj očito žedni ovakvih diskusija.

Komentari