3. mjesto po nezaposlenosti

Statistike pokazale: prvi puta dosad u Varaždinskoj županiji broj nezaposlenih ispod 5 tisuća

Objavljeno: 24.02.2017. 15:40

Zadnja izmjena: 24.02.2017. 15:54

Foto: Ilustracija

Varaždinska županija prvi puta dosad bilježi brojku nezaposlenih ispod 5 tisuća, stoji u Izvještaju o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju u Varaždinskoj županiji za 2016., iznesenom na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

I dok je stopa nezaposlenosti na razini Hrvatske 14,2%, u Varaždinskoj županiji ona iznosi 7,2% što nas svrstava na 3. mjesto po stopi nezaposlenosti, odmah iza Grada Zagreba i Istarske županije. Župan Štromar ističe kako "je konačno došlo do konkurencije između tvrtki i ako neka tvrtka misli da ne može dati plaću od nekih 3 i pol ili 4 tisuće kuna za radnika za strojem ili na liniji, onda je bolje da i nema tvornicu ovdje u našoj županiji."

Ono što u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ističu kao problem, to je zadovoljavanje sve većih potreba poslodavaca. U evidenciji Zavoda nemaju dovoljno kvalificiranih osoba, kvalitetna radna snaga odlazi u inozemstvo, ali ističu i činjenicu da je 48% nezaposlenih osoba starije od 45 godina. Ono što se najviše traži to su radnici na proizvodnoj liniji, šivači i konobari, a poslodavci su najčešće upravo velike tvrtke. Nedostaju i visokoobrazovani, farmaceuti i građevinari, ali je evidentan i velik broj nezaposlenih s općim smjerom gimnazije i ekonomskim smjerom.  Upravo vezano uz tu temu potegnula se i rasprava na sjednici kako bi decentralizacija obrazovanja uvelike olakšala komunikaciju između potreba poslodavaca i kadra koji izlazi. Štromar napominje kako imaju problem kao Županija, a to je da ne mogu otvarati nova odjeljenja i stvarati nova zanimanja bez odobrenja države što ponekad može potrajati godinama te nadodaje kako su nedavno razgovarali s ministrom Barišićem i dotaknuli ideju da se to kompletno spusti na Županije i da sama Županija definira zanimanja.

Vidjet ćemo kakva će situacija biti, a do tada su u svrhu smanjenja broja nezaposlenih iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najavili Sajam poslova koji će se održati 5. travnja.

 

 

Komentari