22. rujna slavi se obljetnica

Stričak, Habuš i Štromar složni uoči obljetnice oslobođenja Varaždina: 'Dolazi do zaborava, a to ne smijemo dozvoliti'

Objavljeno: 24.08.2016. 10:39

Zadnja izmjena: 24.08.2016. 10:47

Foto: Nikola Horvat

25. obljetnica Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije obilježit će se 22. rujna 2016. godine, a sam Program obilježavanja danas su najavili župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš te predsjednik Radnog odbora za pripremu proslave Anđelko Stričak.

– U protekla dva mjeseca okupili smo sve braniteljske udruge, sve naše ratne postrojbe i sudionike koji su sudjelovali u oslobođenju Varaždina i okolnih vojarni i napravili smo finalnu verziju. Ako obiđete ratna područja diljem Hrvatske, vidjet ćete da nema položaja ili ratišta na kojima nije bilo pripadnika s područja Varaždinske županije. – istaknuo je šef županijskog HDZ-a i predsjednik Radnog odbora za pripremu proslave Anđelko Stričak, nadodavši kako program pokriva biciklijadu, maraton, mimohod, izložbe, tribinu i mnoge druge aktivnosti.

Zbog mladih generacija, nadodao je Stričak, bit će tiskana i brošura u kojoj će biti spomenute sve ratne postrojbe, ratni put, bojišta... Također, apelira na sve ravnatelje osnovnih i srednjih škola da održe jedan sat povijesti.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš smatra kako se o ratu i braniteljima premalo govori i spominje: – Generacije koje dolaze ne smiju zaboraviti ulogu Varaždina i varaždinskih branitelja u oslobođenju Hrvatske. Imamo najbolje branitelje na svijetu, što će, vjerujem, prepoznati i Varaždinci te će biti dio toga velikog obilježavanja.

„Moramo imati Dan branitelja“

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar naznačio je kako je prošle godine donesena odluka kako „moramo imati“ Dan branitelja: – Moramo se prisjećati svega onoga što se događalo. Trebamo se sjetiti svih onih branitelja koji su branili Varaždinsku županiju. Polako dolazi do zaborava, a mi to ne smijemo dozvoliti. Imamo puno projekata tijekom godine, ali mislim da ćemo ovogodišnjim mimohodom podsjetiti na varaždinske branitelje.

Inače, jednoglasnom odlukom koja je donesena na redovitoj sjednici Županijske skupštine u lipnju 2015. godine branitelji Varaždinske županije dobili su svoj dan, koji će se svake godine obilježavati 22. rujna. Naime, Grad Varaždin 22. rujna službeno obilježava obljetnicu oslobođenja, a Županija protokolarno i organizacijski sudjeluje u obilježavanju obljetnice. Ovom odlukom branitelji s područja Varaždinske županija dobivaju spomen-dan za sve zaslužne za oslobođenje Varaždina, Varaždinske županije i obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Varaždinski dani rata su trajali od 15. do 22. rujna 1991. godine, a time je otvoren put oslobađanju cijele domovine jer su hrvatske oružane snage znatno ojačale oružjem i oruđem iz varaždinskoga oklopnoga vojnog korpusa.

Komentari